بررسی تاثیر فواصل بین و روی ردیف کاشت بر شاخص های رشد ماش Vigna radiata

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: دو فصلنامه پژوهش های حبوبات ایران، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPR-1-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 403
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین علی فلاحی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان

امیر میرزایی

اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ایلام

محمدمهدی سیابیدی

اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ایلام

سیدعطاءالله سیادت

اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول

چکیده

الگوی کاشت، یکی از راهکارهای افزایش عملکرد در واحد سطح است که لازم است در مناطق مختلف مورد توجه قرار گیرد. این تحقیق به منظور بررسی اثر فواصل بین و روی ردیف کاشت بر شاخصهای رشد ماش رقم گوهر در سال 1383 در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی ایلام اجرا گردید. آزمایش به صورت کرتهای یکبار خردشده درقالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار انجام گرفت. سه تیمار فاصله بین ردیفهای کاشت (50 ، 65 و 80 سانتیمتر) به عنوان کرتهای اصلی و سه تیمار فاصله بوته روی ردیف (5 ، 5/7 و 10 سانتیمتر) به عنوان کرتهایفرعی در نظر گرفته شدند. جهت تعیین روند رشد، نمونهبرداریها یک هفته پس از جوانهزنی آغاز و هر هفته یکبار نمونهبرداری انجام شد. بررسی روند تغییرات ماده خشک، شاخص سطح برگ، سرعت جذب خالص و نسبت وزن برگ در تیمارهای فواصل بین ردیف نشان داد که این صفات در فاصله بین ردیف 50 سانتیمتر نسبت به دو فاصله بین ردیف 60و 80 سانتیمتر، از سطح بالاتری برخوردار بودند. کاهش فاصله ردیفها باعث ایجاد سرعت رشد محصول بیشتر در طول دوره رشد گیاه شد. از طرفی با کاهش فاصله بوتهها، سرعت رشد محصول در طول دوره رشد افزایش یافت. فاصله بینردیف 50 سانتیمتر کمترین سرعت رشد نسبی را به خود اختصاص داد. کاهش فاصله بوته روی ردیف منجر به کاهش سرعت رشد نسبی شد به شکلی که بیشترین میزان شاخص مذکور در تیمار 10 سانتیمتر فاصله بوته روی ردیفمشاهده شد. نسبت سطح برگ در تیمار 50 سانتیمتر بهخصوص در اوایل فصل رشد نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود. مطالعه روند تغییرات نسبت سطح برگ و فواصل مختلف بوته روی ردیف نیز از روند تقریبا مشابهی با تیمار فاصله بینردیف تبعیت کرد. با توجه به نتایج به نظر میرسد که آرایش کاشت ( 5×50 سانتیمتر) نسبت به سایر آرایشها، بهتر بود.

کلیدواژه ها

ماش، فواصل بین ردیف، فواصل روی ردیف، شاخصهای رشد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.