تحلیل بارش دوره 1965-2014 ایستگاه کرمانشاه با استفاده از مدل زنجیره مارکف

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش ملی دانش و فناوری علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: MDCONF01_180
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 634
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین محمدی

استادگروه جغرافیا دانشکده جغرافیا دانشگاه تهران

سیف الله کاکی

دانشجوی اقلیم شناسی دانشگاه تهران

ایوب جعفری

دانشجوی اقلیم شناسی دانشگاه تهران

سیدمیثم جاسمی

دانشجوی اقلیم شناسی دانشگاه تهران

چکیده

در این پژوهش با استفاده از مدل زنجیره مارکف به تحلیل بارندگی ماهانه ایستگاه کرمانشاه پرداخته شد. پس ازانجام تست همگنی و تشکیل سری زمانی برای 50 سال (2014-1965) آمار بارندگی این ایستگاه، با محاسبه میانگین و انحراف معیار دادهها، تعداد حالات انتقال برای گذر از هر وضعیت اقلیمی (تر، خشک و نرمال) بهوضعیت دیگر شمارش شده و ماتریس فراوانی انتقال بدست آمد. سپس ماتریس احتمال انتقال که نشان دهندهاحتمال گذر از یک حالت به حالت دیگر است تشکیل شده و نشان داد که بیشترین احتمال گذر با 0/75 مربوط به انتقال از حالت خشک به یک حالت خشک دیگر بوده و کمترین احتمال نیز با 0/06 مربوط به احتمال گذر ازحالت خشک به حالت نرمال می باشد. در ادامه با ضرب کردن ماتریس احتمال انتقال در خودش، ماتریس تعادل یا ایستا تشکیل شد و گذر از هر یک از حالات تر، خشک و نرمال به حالات مشابه به ترتیب برابر با 0/35 برایحالت تر، 0/11 برای حالت نرمال و 0/53 برای حالت خشک بدست آمد. این ماتریس مبنای پیش بینی وضعیت آینده قرار گرفت و با استفاده از آن احتمال وقوع محاسبه شد که مقدار آن برای ترسالی برابر با 0/14، خشکسالی برابر با 0/13 و برای نرمال برابر با 0/12 بود. سپس تعداد دوره های خشک، تر و نرمال نیز محاسبه شد که 76 دوره خشکسالی، 72/5 دوره ترسالی و 84 دوره نرمال به وقوع پیوسته است در نهایت نیز میانگین تداوم برای خشکسالی 4 دوره، ترسالی 2/5 دوره و نرمال 0/9 دوره بوده است.

کلیدواژه ها

زنجیره مارکف، ماتریس فراوانی، احتمال انتقال، ماتریس ایستا، احتمال وقوع

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.