معنا شناسی صدقه در قرآن

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش ملی خیر ماندگار
  • کد COI اختصاصی: KHAIRMANDEGAR01_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1266
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه محمدی

دانشجوی کارشناسی علوم قرآن مجید، دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم

سیدحسین سیدی

دانشجوی دکتری مدیریت صنعتی، دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

پیشینه تاریخی نیکوکاری و کار خیر به آغاز خلقت بشر بازمی گردد. رفع نیازهای بشر در تمامی اعصار و مکان ها امری طبیعی و از نیازهای اساسی نوع بشر است. اسلام نیز همواره بر نیکوکاری و خیرخواهی تاکید کرده است. انسان به طور طبیعی خوبی ها را درک و به سوی آن گرایش پیدا کرده و از بدی ها دوری می کند، ازاین رو انسان برای بارور نمودن این فطرت خدا جوی به سوی کار خیرخواهانه گرایش پیدا می کند. یکی از مدل های فعالیت خیر مورد تاکید و پرتکرار در قرآن صدقه است. به طوری که این واژه و مشتقات آن بیست بار در قرآن با کاربردهای مختلف تکرار شده است. این تکرار، ضرورت صدقه و کاربردهای مختلف آن را می رساند. از یک سو آثار فردی و اجتماعی این عمل بر صدقه دهنده و جامعه و از سوی دیگر اعتقاد جامعه به آثار متنوع صدقه بر زندگی شخصی و فراگیر بودن پرداخت صدقات، بررسی و پژوهش در این زمینه را از اهمیت برخوردار می کند. در این مقاله به معناشناسی واژه صدقه و مشتقات آن در قرآن پرداخته می شود. برای این امر تفاسیر مجمع البیان، المیزان، نمونه و نور مورد بررسی قرار گرفته اند که یافته های پژوهش در بخش های معنای لغوی، انواع، آداب و شرایط، موارد مصرف، آفات و آثار صدقه ارایه شده است.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.