اثر پیش تیمار زیستی و محلول پاشی اسپرمیدین ومولفه های فلورسانس کلروفیل و رنگیزه های فتوسنتزی گیاه دارویی استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) در شرایط شور

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش ملی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: NMPC01_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 826
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده حدیثه بهاری ساروی

دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرو

احمد غلامی

دانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود

همت الله پیردشتی

دانشیار گروه زراعت، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

مهدی برادران فیروزآبادی

دانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود

چکیده

به منظور بررسی اثر همزیستی قارچ های اندوفیت piriformospora indica و Trichoderma و محلول پاشی پلی آمین اسپرمیدین بر مولفه های فلورسانس کلروفیل و رنگیزه های فتوسنتزی گیاه دارویی استویا تحت شرایط شور، ازمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل تنش شوری در سه سطح (صفر، 6 و 12 دسی زیمنس برمتر)، تیمار همزیستی قارچی شامل چهار سطح [عدم تلقیح (شاهد)، تلقیح Pi) P, indica)، تلقیح (T.virens (Trich و تلقیح همزمان دوقارچ (Pi+Trich)] و محلول پاشی اسپرمیدین در سه سطح (صفر، 0/75 و 1/5 میلی مولار) بود. نتایج نشان داد تلقیح قارچ های اندوفیت در شرایط شور، اثرمثبتی بر مقدار فلورسانس حداکثر (Fm)، فلورسانس متغیر (Fv) و حداکثر کارایی کوانتومی فتوسیستم Fv/Fm)II) داشت. همچنین، همزستی قارچی به ویژه Pi+Trich و محلول پاشی اسپرمیدین با غلظت 0/75 میلی مولار منجر به بهبود این پارامترها گردید. برهمکنش قارچ و محلول پاشی اسپرمیدین اثرمثبتی برکلروفیل a داشت، به طوری که تلقیح P.indica و محلول پاشی 0/75 میلی مولار اسپرمیدین افزایش 39 درصدی آن را نسبت به شاهد به دنبال داشت. همچنین در بیشتر سطوح تنش شوری و تلقیح قارچی، محلول پاشی اسپرمیدین به ویژه غلظت 0/75 میلی مولار آن محتوای کلروفیل b و a+b را به صورت معنی داری افزایش داد. در مجموع، نتایج حاکی از اثر مثبت قارچ های اندوفیت P.indica و T.virens و همچنین محلول پاشی اسپرمیدین بر مولفه های فلورسانس کلروفیل و رنگیزه های فتوسنتزی گیاه استویا در شرایط شور بود.

کلیدواژه ها

اسپرمیدین، استویا، تنش شوری، فلورسانس، قارچ اندوفیت و کلروفیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.