نقش باورهای فراشناختی و اجتناب شناختی در افسردگی دانشجویان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین همایش ملی روانشناسی و علوم تربیتی
  • کد COI اختصاصی: ICPEKHA02_069
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 700
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا ادیبان زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد روان شناسی بالینی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)

هاجر ترکان

استادیار گروه روانشناسی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه آزاد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران

چکیده

هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش باورهای فراشناختی و اجتنابشناختی در افسردگی دانشجویان بود. در این پژوهش توصیفی از نوعهمبستگی، 290 نفر از مجموع دانشجویان دانشگاه های اصفهان بهروش نمونه گیری خوش ای تصادفی انتخاب شده و سیاهه افسردگیبک (BDI-II)، پرسشنامه های باورهای فراشناختی ولز و هاتون(MCQ) و اجتناب شناختی سکستون و داگاس (CAQ) را تکمیلنمودند. یافته ها به وسیله ی نرم افزار SPSS-22 و روش آماریتحلیل رگرسیون چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتنند.نتایج نشان داد که باورهای فراشناختی و اجتناب شناختی با افسردگی رابطه دارند و از ابعاد باورهای فراشناختی، تضاد شناختی 19/4 درصد، باورهای مثبت 6/8 درصد، کنترل ناپذیری افکار 1/6 درصد، خودآگاهی شناختی 1/9 درصد و نیاز به کنترل فکر 1/5 درصد (P< 0/001)؛ و از ابعاد اجتناب شناختی، سه بعد جانشینی افکار مثبت 7/6 درصد، واپس زنی افکار نگران کننده، 11/2 درصد و تغییر تصاویر ذهنی 5/3 درصد از واریانس افسردگی را پیش بینی میکنند (P< 0/001). نتایج این بررسی بیان می کند باورهای فراشناختی و اجتناب شناختی، سازه های روانشناختی مهمی در پیش بینی افسردگی دانشجویان هستند.

کلیدواژه ها

باورهای فراشناختی، اجتناب شناختی، افسردگی، دانشجویان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.