نقش راه ماهیهای شبه طبیعی در محیط زیست و گردشگری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی زمین، فضا و انرژی های پاک با محوریت مدیریت منابع طبیعی ، کشاورزی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: ATTITTDE02_222
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 507
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساراسادات بدری

دانشجو کارشناسی ارشد سازههای آبی ، دانشگاه تربیت مدرس ، تهران،

سیدعلی ایوب زاده

دانشیار گروه سازههای آبی ، دانشگاه تربیت مدرس ، تهران

چکیده

ساخت سازههای متعدد باعث تغییر خصوصیات فیزیکی رودخانه و همچنین، باعث قطع اتصال مسیر مهاجرت و تخم گذاری ماهیان از پایین دست به بالادست رودخانه میشود. ساخت راه ماهی، بهترین و موثرین روش برای برقراری مجدد جریان میباشد. در دو دههی اخیر، مطالعاتی بر روی راه ماهی شبه طبیعی صورت گرفته که این راه ماهی با استفاده از مصالح طبیعی ساخته می .شود هدف از این تحقیق معرفی و مقایسه انواع راه ماهیهای تکنیکی و شبه طبیعی است که مشاهده میشود راه ماهی شبه طبیعی با محیط زیست سازگار بوده و باعث بازگرداندن تداوم جریان میشود در صورتی که راه ماهیهای تکنیکی، از مواد سنتی ساخته میشوند و اثرات مخرب برای محیط زیست دارند. همچنین پراکندگی این راه ماهی ها در جهان و در ایران بررسی میشود که مشاهده شد اکثر راه ماهیهای شبه طبیعی در کشورهای اروپایی مانند آلمان و اتریش احداث شدهاند در صورتی که در ایران فقط به ساخت راه ماهیهای تکنیکی پرداخته شده است. شاخصهای مهم طراحی مانند محل احداث ورودی، محل خروجی، دبی و شرایط جریان داخل راه ماهی، خصوصیات ماهی و روابط آن به تفکیک شرح داده شد. از مقایسه انجام شده میتوان نتیجه گرفت که در اکثر رودخانهها احداث راه ماهیهای شبه طبیعی مناسبتر بوده و از میان انواع آنها، کانال بایپس بهترین روش برای بازگرداندن تداوم جریان از بالادست به پایین دست و زیستگاه مناسب برای ماهیان و موجودات کفزی میباشد. همچنین در صورت طراحی مناسب این مسیر، میتوان از این آبراهه علاوه بر عبور ماهیان، فعالیت قایقرانی را نیز رواج داد که باعث پیشرفت در صنعت توریستی و گردشگری خواهد شد.

کلیدواژه ها

راه ماهی شبه طبیعی، محیط زیست، گردشگری، کانا ل بای پس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.