مقایسه توانایی درک جملات مجهول با توجه به سن وجنسیت در کودکان 8-3 طبیعی و 8ساله کم ناشنوا شدید

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی مشاوره و سلامت روان
  • کد COI اختصاصی: MHWIAUQ04_177
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسر آفاقی

الهه آهنگری

کارشناس ارشد روانشناسی عمومی، دانشگاه پیام نور تهران

زهرا عسکری

کارشناس ارشد روانشناسی عمومی، دانشگاه پیام نور تهران

چکیده

زمینه و هدف: انسان برای برقراری ارتباط نیاز به گفتار دارد.وی با استفاده از ساختارهای زبان شناسی از جمله صدا،کلمه و از همه مهمتر،از جمله به گفتار دست پیدا می کند.در دستور زبان فارسی ،جملات انواع مختلفی دارد از جمله :امری،پرسشی، معلوم، مجهول، تعجبی.کودک در مراحل رشدی خود ابتدا از تک کلمه،گفتار تلگرافی و سپس با ترکیب اسامی وافعال و حروف اضافه جمله سازی می کند و در نهایت جملات مجهول،شرطی و مرکب را بیان می کند. ،با توجه به اینکه هیچ مطالعه ای در رابطه با سن درک جملات مجهول در زبان فارسی انجام نشده بود بر آن شدیم تا آزمون درک جملات مجهول را بر روی کودکان طبیعی اجرا نموده و سن رشد آن را در کودکان طبیعی بدست آوریم سپس آن را با کودکان کم شنوا مقایسه کنیم. هدف از این مطالعه بررسی درک جملات مجهول با توجه به سن و جنسیت در کودکان طبیعی 3 تا 8 ساله و مقایسه آن با کودکان 8 ساله کم شنوا با توجه به جنسیت آنها می باشد. روش بررسی:تعداد 691 کودک طبیعی 3تا8 سال در مناطق مرکزی تهران و 18کودک کم شنوا در مدارس استثنایی تهران در این آزمون شرکت کردند.این آزمون ابتدا روی 30 کودک اجرا شد و پایایی آن به اثبات رسید. این آزمون داری 15تصویر سه تایی بود و کودک باید یکی از سه تصویر را نشان می داد. در ابتدا دو مجموعه تصویر 3 تایی به عنوان مثال و تمرین، به کودک ارایه شد سپس جمله مجهول مربوط به آن بصورت محاوره بیان شد و کودک باید آنرا نشان می داد و اگر نمی توانست خود آزمونگر تصویر صحیح را نشان می داد و تصویر بعدی به همین صورت ارایه می شد تا کودک با نحوه انجام آزمون آشنا شود. به کودک توضیح داده شد که تصاویر آزمون را به دقت نگاه کند و پس از بررسی تمام تصاویر، تصویر صحیح را نشان دهد.در ادامه 15 تصویر آزمون اجرا شد و نتایج ثبت گردید. یافته ها:بیشترین تعداد پاسخ صحیح مربوط به کودکان 8 ساله طبیعی بود(میانگین93/13(و سپس کودکان هفت ساله51/12، شش ساله37/9 ،پنج ساله09/8 ،چهار ساله31/5،سه ساله61/3 ،،و کمترین تعداد پاسخ صحیح مربوط به کودکان کم شنوا (56/3 (بود. نتایج این پژوهش نشان داد که بین توانایی درک جملات مجهول و سن،رابطه معناداری وجود دارد (05/0< p(ولی بین توانایی درک جملات مجهول و جنسیت ارتباط معناداری وجود ندارد (05/0> p(و بین میانگین درصد پاسخ های صحیح به درک جملات مجهول در کودکان کم شنوا در همه سنین بجز 3ساله ها تفاوت معنادار وجود دارد، یعنی به لحاظ درک مفهوم کم شنواها مثل 3 ساله ها هستند. نتیجه گیری:نتایج این پژوهش نشان داد که بین توانایی درک جملات مجهول و سن، رتبه تولد، تحصیلات پدر و تحصیلات مادر رابطه معناداری وجود دارد ولی بین توانایی درک جملات مجهول و جنسیت ارتباط معناداری وجود ندارد. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که توانایی درک جملات مجهول در کودکان 8 ساله کم شنوا در حد کودکان 3 ساله طبیعی می باشد.

کلیدواژه ها

جملات مجهول، درک ، کودکان طبیعی، کم شنوای شدید، زبان فارسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.