ارزیابی نقش طراحی شهری در ایجاد محله فرهنگی به عنوان رویکردی برای بازآفرینی محلات تاریخی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU04_2165
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 511
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه شاکرمی

کارشناس ارشد طراحی شهری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اصفهان

محمود قلعه نویی

استادیار گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اصفهان

امیرمحمد معززی مهرطهران

مدرس دانشگاه و پژوهشگر دکتری مرمت شهری، دانشگاه هنر اصفهان

چکیده

به دنبال وقوع حوادث و تحولات گوناگون ابتدا درکشورهای غربی و پس از آن در ایران که منجر به بروز مسایل ومشکلات بسیار و از جمله فرسودگی و زوال همه جانبه ارزشها و ویژگی های مثبت بافت ها و محلات تاریخی شد، چالشو رویکردهای متفاوتی برای حل این معضل مطرح شد که با گذشت زمان منسوخ شده و یا تکامل یافتند. پژوهش حاضرنیز در این راستا، ارزیابی نقش طراحی شهری در ایجاد محله فرهنگی به عنوان رویکردی و مصداقی از بازآفرینی شهری وبه طور خاص بازافرینی فرهنگ مدار، مورد هدف قرار دارد. رویکردی که با تاکید ویژه بر ابعاد محتوایی (عملکرد و معنا)نسبت به رویکردهای پیشین که تاکید صرف بر کالبد داشتند، برتری و اهمیت یافته است. از سوی دیگر با توجه به بافتغنی ایرانی اسلامی کشور ما که حاوی ارزشها، سرمایه ها و میراث بسیار و ویژگی های منحصر به فرد است و نیز ناشناخته بودن رویکرد، ارزیابی و به کارگیری این رویکرد در اقدامات و برنامه های ساماندهی و احیا محلات تاریخیضروری می نماید از این رو در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای، در ابتدا به تبیین مبانی و مفاهیم محله فرهنگی و بررسی ابعاد و ویژگی های آن پرداخته شد. پس از آن ارتباط میانطراحی شهری و محله فرهنگی از طریق ارزیابی مدل ها، ابعاد، مولفه ها و کیفیت ها انجام شده و مولفه های مشترک میانآنها استخراج و تبیین گردید. مولفه های نفوذپذیری، خوانایی، تنوع، امنیت، انعطاف پذیری، پیاده مداری، سرزندگی ومعیارهای معنایی (هویت، حس مکان و دلبستگی به مکان به عنوان مولفه های مشترک برگزیده شدند که در گام بعدیبه سنجه ها و در نهایت شاخص هایی قابل اندازه گیری و اعمال تقسیم شدند.

کلیدواژه ها

طراحی شهری، محله فرهنگی، باز فرینی شهری، کیفیت های طراحی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.