بررسی مقایسه ای کارآمدی فرآیندهای فرد فنتون و الکتروکواگولاسیون در حذف بار آلی (COD) از فاضلاب صنایع چرم سازی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU04_2038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 431
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

گاگیک بدلیانس قلی کندی

دانشیار دانشکده مهندسی عمران، آب و محیط زیست، دانشگاه شهید بهشتی، پردیس فنی-مهندسی شهید عباسپور

سیدعلی سادات حسینی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آب و فاضلاب، دانشکده مهندسی عمران، آب و محیط زیست، دانشگاه شهید بهشتی، پردیس فنی-مهندسی شهید. عباسپور

فرزانه افسری

کارشناس ارشد مهندسی محیط زیست، دانشگاه تهران

چکیده

آلودگی منابع آب قابل استحصال یکی از مشکلات جدی زیست محیطی به شمار می رود که در سطح جهانی و به ویژه درمناطق خشک و نیمه خشک با محدودیت های شدید دسترسی به منابع آب مورد نیاز مطرح می باشد. با شدت گرفتنمحدودیت های دسترسی و استحصال منابع آب از یک سو و بحران های زیست محیطی از سوی دیگر، نگرانی در خصوصمیزان بالای آلاینده های آلی قابل تخلیه از طریق فاضلاب های شهری و صنعتی تصفیه نشده یا بدون انجام کارآمدفرآیندهای تصفیه و در نتیجه غلظت بالای مواد آلاینده آلی در منابع آب سبب شده است که محققان و دست اندرکارانتصفیه فاضلاب های صنعتی همواره در پی دستیابی به فناوری های کارآمدتر در این زمینه باشند. فرآیندهایالکتروشیمیایی از جمله فناوری های نوینی می باشند که به طور موثری در راستای حذف مواد آلی از آب مورد بررسی واستفاده قرار گرفته اند. هدف اصلی این تحقیق، بررسی مقایسه ای کارآمدی فرآیندهای فرد- فنتون (راکتور اکسیداسیون پیشرفته الکتروشیمیایی) و الکتروکواگولاسیون در خصوص حذف COD (اکسیژن خواهی شیمیایی به عنوان شاخص آلودگی آلی) از فاضلاب کارخانه چرمسازی واقع در چرمشهر تهران می باشد. این بررسی تطبیقی موردی پایلوتی در دومرحله مجزا در یک سامانه منقطع به حجم 1 لیتر، مجهز به دستگاه همسوکننده جریان برق و با استفاده از 4 الکترودآلومینیومی برای رآکتور الکتروکواگولاسیون و الکترود گرافیت برای رآکتور فرد-فنتون انجام پذیرفت. بر اساس نتایجبررسی های اولیه در خصوص شرایط بهینه راهبری این دو سامانه، در مرحله اول، رآکتور آزمایشگاهی فرد-فنتون تحتشرایط بهینه pH برابر 3، نسبت (Fe(2+)/H(2)O(2 برابر با 0/6 میزان جریان معادل 0/8 آمپر، مدت زمان آزمایش برابر 120 دقیقه مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله دوم، بررسی رآکتور آزمایشگاهی الکتروکواگولاسیون تحت شرایط بهینه مقدار pH برابر 8، میزان جریان معادل با ولتاژ 20 ولت و مدت زمان 120 دقیقه انجام پذیرفت. نتایج حاصل از این آزمایشات نشاندادند که کارآمدی حذف COD در رآکتور فرد- فنتون برابر 61 % و در رآکتور الکتروکواگولاسیون برابر 33 % بود. در نهایت می توان گفت که مجموعه نتایج حاصل حاکی از آن هستند که روش فرد-فنتون در مقایسه با روش الکتروکواگولاسیون از کارآمدی بسیار بالاتری در خصوص حذف بار آلاینده آلی COD از فاضلاب چرم سازی برخوردار است و میتوان آن را به عنوان راهکاری موثر مورد توجه قرار داد.

کلیدواژه ها

تصفیه فاضلاب چرم سازی، فرآیند فرد- فنتون، فرآیند الکتروکواگولاسیون، حذف بار آلی (COD)

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.