پهنه بندی فرسایش خاک و تعیین پوشش گیاهی در حوزه های آبریز با استفاده از تحلیل تصاویر ماهواره ای و مدل جهانی فرسایش خاک USLE (مطالعه موردی حوزه آبریز سد دز)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU04_2024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 364
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد نوری

دانشجوی دکتری عمران- مهندسی و مدیریت منابع آب، دانشکده مهندسی عمران-دانشگاه سمنا

امیررضا حمیدی

کارشناس ارشد عمران-سازه های هیدرولیکی، دانشکده مهندسی عمران-دانشگاه علم و صنعت ایران

سعید فرزین

استادیار، عضو هیات علمی دانشکده عمران، دانشگاه سمنان

حجت کرمی

استادیار، عضو هیات علمی دانشکده عمران، دانشگاه سمنان

چکیده

اگرچه ممکن است آثار مخرب پدیده فرسایش در کوتاه مدت چندان چشمگیر و محسوس نباشد، اما در بلند مدت می تواند به عنوانیکی از مسایل جدی مطرح باشد. امروزه با پیشرفت تکنولوژی و با جهان ماشینی که با آن روبرو هستیم بیش از هر زمان دیگر منابعآب و خاک در حال تهدید است. این تحقیق با هدف پهنه بندی میزان فرسایش پذیری در دو زیرحوزه آبریز سد دز به نام هایزیرحوزه ی آبسرخ و کشور با مساحتی بالغ بر 19920 هکتار، توسط مدل جهانی USLE انجام پذیرفته است. برای بالابردن دقت مدل و آنالی زها، زیرحوزه ی آب سرخ به چهار واحد هیدرولوژیکی و همچنین زیرحوز هی کشور به پنج واحد هیدرولوژیکی تقسی مبندی شده است. جهت تهیه پارامترها و فاکتورهای مورد استفاده در این مدل، از تصاویر ماهواره ی IRS-P6 به کمک تکنیک سنجش از دور (RS)، لایه های اطلاعاتی مورد نظر با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) در قالب نقشه های رستری تهیه گردید و براساس مدل جهانی فرسایش (USLE) و با تلفیق و آنالیز نقشه ها، منطقه به سه کلاس با فرسایش متوسط، زیاد و خیلی زیاد تقسیم بندی شد. همچنین طبق اطلاعات بدست آمده از تصاویر ماهوار های، از نظر پوشش گیاهی، قریب به 50 درصد منطقه، اراضی بایر یا مراتع فقیر هستند. میزان فرسایش تخمیم زده شده توسط مدل USLE برابر با 53/68 تن در هکتار در سال و میزان فرسایش مشاهداتی در ایستگاه هیدرومتری مقدار 31/12 تن در هکتار در سال است.

کلیدواژه ها

فرسایش، سنجش از دور، USLE, IRS-P6, GIS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.