ارزیابی میزان پایداری محلات شهری از منظر شاخص های اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی (نمونه موردی: شهر گرگان)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU04_1834
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 707
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین رحیمی

عضو هیات علمی، استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه پیام نور

آریو مصلحی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه پیام نور

چکیده

توسعه شهری پایدار دستیابی به وضعیت پایداری جوامع شهری می باشد، فرآیندی که هدف آن ایجاد یا تقویت ویژگی های پایداری در زندگی اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی شهر است. در وقاع شرایط جامع پایداری زمانی فراهم می شود که مجموعه ای از پایداری اجتماعی با هدف عدالت اجتماعی، پایداری اقتصادی با هدف بقای اقتصادی و پایداری زیست محیطی با هدف تعادل اکولوژیک به وجود آید. بر این اساس هدف پژوهش حاضر، شناسایی سنجه های پایداری شهری و میزان رضایتمندی از پایداری محیط زندگی در محلات شهری واقع در هشت ناحیه شهر گرگان است. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی، از حیث روش توصیفی و پیمایشی می باشد. جامعه آماری این تحقیق کلیه ساکنان شهرگرگان که بر اساس سرشماری نفوس و مسکن سال 1390 برابر با 329536 نفر است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 350 نفر انتخاب شدند. نمونه گیری نیز به شیوه تصادفی و متناسب با جمعیت هرکدام از هشت ناحیه صورت گرفت. در این تحقیق برای تعیین روایی یا اعتبار ابزار جمع آوری اطلاعات، از روش روایی نمادی یا صوری استفاده گردید. همچنین برای بررسی پایایی پرسشنامه تحقیق حاضر از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه برابر 0/853 بدست آمده که با توجه به بالا بودن ضریب از مقدار 0/7، سطح اعتماد پرسشنامه را در حد عالی تایید می کند. در ادامه به منظور بررسی شاخص های پایداری اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی محلات شهری از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و همچنین به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل ازپرسشنامه، از بسته ی نرم افزار SPSS استفاده شده است. برای ارزیابی فرضیه اول، از آزمون ناپارامتریک کروسکال والیس استفاده شده که نتایج حاصل بیانگر این بود که؛ میانگین تفاوت بین نواحی شهر گرگان از لحاظ میزان رضایتمندی شهروندان از شاخص های اجتماعی و اقتصادی محلات شهری در سطح 99 درصد معناداری و همچنین در مولفه های زیست محیطی در سطح 95 درصد رابطه معناداری بدست آمده است. همچنین در فرضیه دوم، به منظور سنجش پایداری محلات شهر گرگان از لحاظ اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) استفاده شده است. طبق نتایج بدست آمده میزان پایداری محلات شهری بر اساس ترکیب همه شاخص های اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی واقع در نواحی به ترتیب چهار، دو و یک در سطح پایداری قوی واقع شده اند. در نهایت طبق نتایج حاصل ازپژوهش حاضر، پیشنهاداتی کاربردی در راستای اعتلای کیفیت زندگی شهری وهمچنین محیط زندگی در سطح محلات شهر گرگان ارایه می شود.

کلیدواژه ها

توسعه پایدار شهری، محلات شهری، شاخص های اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی، شهر گرگان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.