تلاش های معماران جهت برنامه ریزی، مدیریت و طراحی شهری در قالب انجام پروژه های کلان در سال های 708 ق.م تا 231 ق.م، (دوره هخامنشیان)

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 323

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICSAU04_1816

تاریخ نمایه سازی: 11 مرداد 1396

چکیده مقاله:

نوشتار پیش رو نوع متفاوتی از چگونگی مدیریت و ساخت، سازماندهی و برنامه ریزی پروژه های بزرگ ایران در جهت ایجاد طراحی شهری را در سال های 708 ق.م، تا 231 ق.م، مورد بررسی قرار می دهد. 4200 ق.م مطابق با شروع عصر شهرنشینی بوده که در این زمان حکومت ها شکل متفاوت تری از قبل گرفتند، و در مقابل آن موضوع کشور داری و کشورگشایی رواج گسترده ای داشت. حکام برای حفظ تمامیت ارضی خود نیاز به استحکامات قوی و همچنین سرعت در ساخت فضاهای شهری داشتند. برای رسیدن به همین هدف نوعی مجموعه سازی در قالب پروژه های کلان معماری به انجام رسیده بود و در نهایت منجر به شکل گیری بلوک های شهری یا شهرک هایی شده بودند که بخشی از طراحی شهر را شکل داده بودند. موارد گفته شده روشن می کنند که برنامه ریزی، مدیریت و طراحی شهری از تاریخی به وسعت شکل گیری جوامع بشری برخوردار است. تمدن ایران سابقه دیرپایی دارد که در همه ادوار شاهد خلق شاهکارهای هنری مختلفی بوده و ارمغان های متفاوت و بدعت های مفید ونوآورانه ای را به دنیای هنرهای ساخت و طراحی شهری معرفی کرده است. طرح ریزی، ساخت و تکمیل مجموعه تخت جمشید که از ابتدا تا انتها یکصد سال طول کشید؛ طراحی و مدیریت شهر بزرگ بیشابور کازرون در دوره ساسانیان و یا همچنین زیگورات جغازنبیل که چون کوهی مصنوعی از خشت خام است نمونه های شهری و شاهدی بر این مدعا هستند. با اطلاع از قوانینو ضوابط شهرسازی امروزه خواهیم دید این پروژه ها با این وسعت بدون برنامه مدون مدیریتی در آن زمان قابل شکل گیری نبوده اند. بلند پروازی های حکام ایران در رسیدن به اهداف کشور دارای، بصورت خودآگاه نوعی مدیریت شهری را بوجود آورد که حاصل آن خلق شهرهای بزرگی چون تخت جمشید، شوش، پاسارگاد و غیره بوده است. در عهد گذشته مسلما اجرا این پروژه ها مستلزم بهره گیری از برنامه مدیریتی مناسب و سازماندهی همه جانبه بوده، که این موضوع وجود مدیریت و طراحی شهری در ادوار گذشته را پررنگ تر می کند. مقاله موجود با روش پزوهش نوآورانه سعی در بررسی شیوه برنامه ریزی، مدیریت پروژه های کلان جهت رسیدن به نوعی طراحی شهری می کند.

نویسندگان

ایمان قاسمی

مدرس دانشگاه و فرهنگی آموزش و پرورش کهگیلویه

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • حسین بر، ر. نظام مدیریت داریوش کبیر، مجله تدبیر، شماره ...
  • حسین بر، ر. مدیر پروژه در زمان داریوش هخامنشی، مجله ...
  • راویلنسون، ج. تاریخ هرودوت، ترجمه: وحید مازندرانی، انتشارات علمی فرهنگی، ...
  • کوک، پ.کتیبه های هخامنشی، انتشارات فروزان، 1386. ...
  • ارفعی، ح.گل نوشته های باروی تخت جمشید، مرکز پژوهشهای ایرانی ...
  • شعبانی، ر. داریوش بزرگ، انتشارات پژوهشهای فرهنگی، 1386. ...
  • مرادی غیاث آبادی، ر. کتیبه های هخامنشی، انتشارات نوید شیراز، ...
  • کورت، آ. هخامنشیان، ترجمه: مرتضی ثاقب فر، انتشارات ققنوس، 1386 ...
  • کخ، ه. از زبان داریوش، ترجمه: دکتر پرویز رجبی، نشر ...
  • نمایش کامل مراجع