بررسی تاثیر اقلیم بر شکل گیری عناصر معماری سنتی مهدیشهر

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU04_1595
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 394
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس ارغان

استاد گروه معماری، واحد مهدیشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، مهدیشهر، ایران

الهام پیری حیاتی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه معماری، واحد مهدیشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، مهدیشهر، ایران

چکیده

اوضاع اقلیمی از عوامل مهم و موثر در آسایش زیستی در محیط های انسانی است. برای نمونه معماری سنتی کشورهایمختلف جهان، به ویژه کشورهای خاورمیانه و از جمله کشور عزیزمان ایران، سرشار از تجارب و نمونه هایی است که نشان-دهنده راه حل های بسیار دقیق و حساب شده در سازگاری فضاهای کالبدی با اوضاع اقلیمی است. این ساختمان ها وفضاهای کالبدی در هماهنگی با محیط طبیعی و فرهنگی چهرهای خاص یافته اند و در بهره گیری از انرژی های طبیعی،مقابله با شرایط نامساعد و بسیار سخت اقلیمی کاملا موفق بوده اند. نواحی فلات مرکزی ایران، اقلیم گرم و خشک راتشکیل می دهند. از ویژگی های این اقلیم، آب و هوای گرم در تابستان، سرد و خشک در زمستان، بارندگی بسیار اندک،رطوبت هوا بسیار کم به دلیل دوری از دریا، پوشش گیاهی کم، اختلاف زیاد دمای شب و روز، بادهای شدید کویری توامبا گرد و غبار، کمبود آب جهت کشاورزی و مصرف روزانه و ... است که محیط چندان مطلوبی را برای سکونت انسانایجاد نمی کند. با توجه به مشکلات اقلیمی رشد معماری بومی با بافت های شهری قدیمی در اثر تجربه چند هزار ساله،راه حل های منطقی برای زندگی دلپذیرتری را در این مناطق فراهم نموده است. با توجه به شکل گیری و ترکیب معماریبومی این مناطق این واقعیت بر ما آشکار می گردد که خصوصیت اقلیمی منطقه به طور قابل ملاحظه ای در شکل گیریشهرها و ترکیب معماری این مناطق تاثیر داشته است. لذا این تحقیق درصد برآمده است که با استفاده از مطالعاتکتابخانه ای و نیز با کمک گیری از داده های آماری ایستگاه کلیماتولوژی مهدیشهر و داده های آماری پارامتر باد ایستگاهسینوپتیک سمنان جهت بررسی پارامترهای هواشناسی، تاثیرات اقلیم بر معماری سنتی شهر مهدیشهر را بررسی نماید وبا توضیحاتی که درباره ویژگی های معماری بناهای مسکونی منطقه داده می شود سعی بر آن دارد که تصویری کلی ازمعماری مهدیشهر ارایه گردد، همچنین در این مجال به شرح اصول و الگوهای معماری بناهای مسکونی مهدیشهر پرداختهمی شود. هدف این پژوهش بررسی همخوانی اقلیم گرم و خشک با بناهای سنتی شهر مهدیشهر می باشد. در پایان به ارایهنتایج مناسبی در زمینه سازگاری بیشتر اقلیم و معماری در این شهر می پردازیم.

کلیدواژه ها

اقلیم، معماری اقلیمی، اصول معماری سنتی، معماری همساز با اقلیم، شهر مهدیشهر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.