رویکرد طبیعت گرایی در معماری بناهای بلند، ضرورتی انکارناپذیر به منظور افزایش سطح زیست بوم مناطق شهری، مطالعه موردی: منطقه 9 مشهد

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU04_1173
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 526
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طلیعه توحیدی مقدم

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده معماری، شهرسازی و هنر اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

محمود فیض آبادی

دکترای معماری و عضو هیات علمی دانشکده معماری، شهرسازی و هنر اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد،ایران

چکیده

امروزه در اکثر کلان شهرها رشد و توسعه ساختمان های بلندمرتبه مشهود است. تاثیر گسترده این ساختمان ها بر کالبدو فضای شهرهای امروزی غیر قابل انکار بوده، به نحوی که باعث گردیده ساختمان های بلند مرتبه از سوی متخصصین وصاحب نظران در حوزه های مختلف مورد نقد و بررسی قرار گیرد. در دیدگاه محیطی به طراحی ساختمان های بلند،طراحی اکولوژیک (براساس طبیعت) اهمیت بالایی می یابد. این شیوه از طراحی بر پایه تقلید از روابط و مناسبت هایموجود در نظام طبیعت شکل می گیرد. اگر ساختارهای درونی و تعاملات بیرونی یک بنای بلند بتواند همانند فرآیندهایموجود در طبیعت عمل کند، دیگر نگرانی های زیست محیطی امروز وجود نخواهد داشت. توانایی طبیعت در بازسازی وبازپروری خود، مهم ترین ویژگی مدنظر در طراحی اکولوژیک است. پس با تقلید از سیستم های عملکرد طبیعت، میتوان نوعی اکوسیستم محدود در مقیاس بنای بلندمرتبه و بستر آن پدید آورد. در این بین کلانشهر مشهد نیز طی چنددهه اخیر رشد فزاینده ای داشته است و بدون در نظر گرفتن نیاز شهروندان به فضای سبز گسترش فیزیکی شتابانییافته است. حوزه جنوب غرب مشهد نیز که در راستای توسعه شهر به زمین ها و اراضی شهری پیوسته و هر روز گسترشبیشتری می یابد از این موضوع مستثنا نیست. لذا باتوجه به اطلاعات فوق در خصوص پوشش گیاهی و زیست بوم منطقه9 مشهد می بایست به فکر جبران این کمبود بوده تا میزان سرانه فضای سبز موجود منطقه را به حد استاندارد و مطلوبرساند. باتوجه به ساخت و سازهای در حال توسعه منطقه 9 و افزایش روزافزون کیفیت در طراحی ساختمان ها و نیزافزایش تعداد بناهای بلند در این منطقه- که دارای پتانسیل ساخت این نوع از ساختمان ها می باشد- ضرورت توجه به طراحی و احداث بناهای بلندی که درصدد جبران و ارتقاء سطح زیست بوم منطقه برآیند مطرح می شود و می توانراهکارها و راهبردهایی به منظور جبران این کمبود از طریق طراحی این گونه از ساختمان ها ارایه کرد. تحقیق پیش روکه از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد، ابتدا با ارایه مباحثی پیرامون ادبیات موضوع، به بحث، تحلیل، بررسی و شناخت سطح زیست بوم طبیعی و انسان ساخت منطقه 9 مشهد پرداخته، سپس در ادامه با ارایه نمونه های موردی موفق درسراسر جهان بر مبنای طراحی اکولوژیک ساختمان های بلند، مزایا و فواید این نوع از طراحی را برشمرده و عنوان میکند که با استفاده از طراحی اکولوژیک در طراحی بناهای بلند، می توان باعث ارتقاء و پیشرفت سطح زیست بوم باتوجهبه نیازهای افراد و ساکنین هر منطقه شد.

کلیدواژه ها

اکولوژی، اکوسیستم و زیست بوم، طبیعت گرایی، بنای بلندمرتبه، منطقه 9 مشهد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.