شبیه سازی هیدرولیکی رودخانه با استفاده از مدل ریاضی HECRAS (مطالعه موردی: رودخانه شلمانرود)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU04_0028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 649
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرین رجبی چالکیاسری

کارشناس ارشد مهندسی عمران سازه های هیدرولیکی

ناصر سلمان بیگی

عضو هیات علمی دانشکده عمران دانشگاه آزاد واحد ابهر

ریحانه نوروز

دانشجوی دکتری مهندسی عمران سازه های هیدورلیکی دانشگاه تهران

چکیده

سیل یک پدیده طبیعی است که در هنگام بروز مانند هر بلای طبیعی دیگری دارای آثار تخریبی غیرقابل اجتناب است. درسال های گذشته حدود 70 % اعتبارات سالانه طرح کاهش اثرات بلایای طبیعی و ستاد حوادث غیرمترقبه صرف جبران خساراتناشی از سیل شده است. پدیده سیل علیرغم همه پیچیدگی هایش قابل بررسی بوده و می توان در جهت مهار و کاهش خساراتآن و حتی بهره برداری اقتصادی از سیل راه حل های مناسبی جستجو کرد. گستره سیل حاصل از دبی مورد نظر معمولا با انجاممحاسبات هیدرولیک رودخانه و از طریق مدل های ریاضی انجام می گیرد. دشت های سیلابی به دلیل وجود منابع مختلف ازاهمیت زیادی برخوردارند و همواره مورد توجه جوامع بشری قرار گرفته اند. در سال های اخیر رشد شهرهایی که در حاشیهرودخانه قرار دارد رو به فزونی گذاشته است. رشد روزافزون جمعیت و عدم توجه به ظرفیت های محیط و استفاده نامناسب ازمنابع، باعث گسترش خسارات به جوامع مذکور شده و همین مسیله لزوم اعمال مدیریت در سیلاب دشت ها را آشکار می سازد.اولین گام در طرح های مدیریتی سیلاب و دشت های سیلابی تهیه نقشه پهنه بندی سیل است. در مطالعه حاضر به منظور بررسیرفتار سیلاب و نحوه گسترش آن در بازهای از رودخانه شلمان رود در استان گیلان از مدل هیدرولیکی HEC-RAS استفادهگردید. بدین منظور با برداشت مقاطع عرضی رودخانه پهنههای سیلابی مربوط به سیلاب هایی با دوره بازگشتهای 25 ، 50 و100 سال با استفاده از HEC-RAS نمایش داده شده است. نتایج مطالعه حاضر نحوه گسترش پهنه های سیلابی در بازه موردمطالعه را به خوبی نشان میدهد. در انتها روش هایی برای ساماندهی رودخانه شلمان رود ارایه شده است.

کلیدواژه ها

شبیه سازی سیلاب، HEC-RAS ، پهنه بندی سیل، مدل عددی، خسارات سیل، ساماندهی رودخانه، اقدامات سازه ای، اقدامات غیرسازه ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.