آسیب شناسی نشانه های شهر اسلامی و شهر مسیحی در معماری شهری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی
  • کد COI اختصاصی: ICRSIE02_182
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 664
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هیمن کیخسروی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه ایرانمهر قروه

امیرحسین فرشچیان

دانشجوی دکتری معماری اسلامی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اسلامی تبریز.

چکیده

المان های شهری به عنوان معرفی کننده یک شهر نقش ایفا میکنند مثل فرهنگ و اعتقادات مردم در یک جامعه، با این تفاوت المان ها در زمینه معماری یک شهر این نقش را برعهده دارد. المان ها در گذشته بیشتر از زمان حال عملکرد داشتند، امروزه با پیشرفت تکنولوژی و تنوع مصالح های مختلف، باید تغییرات چشمگیری می داشت اما متاسفانه این دست آورد به خصوص در کشور ما هنوز حاصل نشده است. المانها در واقع بخشی از اثاثیه های شهری هستند که نقش مهمی در ایجاد حس مکان، و هویت بخشیدن به شهر و استمرار حیات ذهنی و تداوم خاطره شهروندان از شهر را بر عهده دارد. این پژوهش کیفی به همراه مطالعات کتابخانه ای و میدانی است نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که المان ها و نمادها نیز مثل ادیان الهی مخصوص پیروانی خاص نیست شاید مختص به موقعیت جغرافیایی یا قوم خاص باشد اما شاکله اصلی در گذشته هم وجود داشته است مثل مناره و گنبد که امروزه فقط به عنوان المانی در کنار معابد و مساجد قرار دارند و نقش آنها کم رنگ شده است و کاربرد چندانی هم ندارند. دقیقا همچون نماز خواندن که در گذشته از مسیر خورشید استفاده می کردند امروزه از ساعت که دقیق تر است استفاده می کنند باید تدابیری اندیشید به جای گنبد و مناره از المان های دیگر که کاریرد آن متناسب با زمان حال است استفاده کرد یا المانهایی استاندارد در شهرهای اسلامی و مسیحی تعریف کرد همانطور که ساعتی استاندارد جایگزین مسیر خورشید برای اوقات شرعی شد.

کلیدواژه ها

آسیب شناسی، المان شهری، المان شهر اسلامی، المان شهر مسیحی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.