تحلیل نور و تاریکی در معماری مساجد ( نمونه موردی مسجد جامع و مسجد بازار شهرستان مرند )

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی
  • کد COI اختصاصی: ICRSIE02_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 653
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رویا حسینی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مهندسی معماری دانشگاه نبی اکرم تبریز

چکیده

از آنجایی که نور در فضاهای عبادی مسجد ابعاد گوناگون عملکردی اقلیمی و معنایی دارد و در ترکیب معنا داری با تاریکی قرار می گیرد ، در قرآن بزرگ اسلام هم به اهمیت نور و تاریکی تاکید بسیار شده است ،لازم است نسبت نور و تاریکی در الگوهای مساجد در هر منطقه بررسی صورت گیرد و اصول مربوطه استخراج گردد. این مطالعه تجزیه و تحلیل سطح از عملکرد روشنایی سقف در دو نمونه مسجد جامع شهرستان مرند و مسجد بازار یا مسجد پیر بالا در شهرستان مرند می باشد.هدف ارزیابی ،اطلاعات طراحی سقف های معماری در رابطه با عملکرد روشنایی و سطح و میزان و کیفیت نور و تاریکی در مساجد، از محراب تا در ورودی و اینکه در کدام میزان معنویت بیشتر است، می پردازد. فرض بر این است که سقف هرمی دارای بیشترین پخش کننده نور در محیط مسجد باشد اما گنبدها دارای معنویت بیشتر به علت میزان پخش متناسب تاریکی و روشنایی در محیط باشند. این ارزیابی در زمستان انجام شده است .این مطالعه با دستگاه نورسنج Light Meter برای تجزیه و تحلیل انجام شده است. وعدد به دست آمده حاصل اعداد به دست آمده از دستگاه نور سنج در محیط مسجد می باشد.

کلیدواژه ها

نور ، تاریکی،معنویت،گنبد ،سقف شیبدار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.