مطالعه نقوش کاشیکاری های دروازه ارگ سمنان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی هنر، معماری و کاربردها
  • کد COI اختصاصی: ICONFAAA01_139
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1047
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه چنجه باشی

استادیار دکتری پژوهش هنر دانشگاه الزهرا

پریا زمانی

کارشناسی ارشد ارتباط تصویری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی

چکیده

کاشیکاری از جمله زیباترین هنرهای تزیینی و ارزشمند وابسته به معماری است و دارای سابقه طولانی در ایران می باشد در دوره قاجار به دلیل علاقه فراوانی که به تزیینات وجود داشت کاشیکاری اهمیت ویژه ای می یابد و نقش مهمی را در معماری بناهای ایرانی ایفا می کند از بناهای این دوره که در آن کاشیکاری صورت گرفته است دروازه ارگ سمنان می باشد که در قسمت شمال باروی شهر قرا ردارد. این اثر تاریخی را می توان در زمره یکی از آثار زیبا و با شکوهی دانست که گردشگران را به خود فرا می خواند تلاش نگارندگان در مقاله حاضر بر آن بوده تا به معرفی مضامین و نقشهای تصویر شده بر روی کاشی های دروازه ارگ سمنان بپردازند. آنچه در این پژوهش مورد مطالعه قرار گرفته است نقوش تصویر شده در این کاشیکاری ها و اهمیت آنها در زیبایی هرچه بیشتر این بنا می باشد. پرسشهای این مقاله به این ترتیب است: موضوعات نقش شده در کاشیکاری دورازه ارگ سمنان چگوه است ویژگی کاشیکاری های دروازه ارگ سمنان چه بوده است روش تحقیق صورت گرفته تاریخی تحلیلی می باشد و روش گردآوری اطلاعات اسنادی کتابخانه ای است. در نهایت چنین نتیجه گرفته می شود که در کاشیکاری های دروازه ارگ سمنان از هنر کاشیکاری برای ارتقای زیبایی بصری این دروازه بهره گرفته شدهاست کاشیکاری این دروازه دارای مضامین تصویری مختلفی مانند حماسی و رزمی .. می باشد و نقش اصلی ان انسان است کاشیکاری های دروازه ارگ سمنان علاوه بر جنبه زیبایی، نقش مهمی در نمایاندن پیشینه فرهنگی و هنری ایرانیان دارد و نگهداری از آن حایز اهمیت است.

کلیدواژه ها

قاجار، کاشی، ارگ، سمنان، نقش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.