بررسی تاثیر هندسه در معماری مسجد شیخ لطف الله اصفهان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی هنر، معماری و کاربردها
  • کد COI اختصاصی: ICONFAAA01_085
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1467
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الناز حنیف نژاد

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین الملل واحد جلفا گروه هنر و معماری جلفا ایران

چکیده

معماری مساجد در هنر اسلامی جایگاه ویژه ای دارد ترجمان اندیشه ها و اعتقادات هنرمندانی است که زندگی خویش را برای رسیدن به یگانگی و وحدت صرف کردهاند. هندسه یکی از مهمترین عوامل در شکل گیری یک اثر معماری است استفاده از ترسیمات هندسی در هنر و معماری ایران سابقه طولانی دارد. طرح مایه های هندسه مخصوصا پس از اسلام برای معین کردن اندازه های بنا و به دست آوردن تناسبات مطلوب مورد استفاده قرار گرفته است مسجد شیخ لطف الله با دارا بودن ویژگی های هندسی و تناسبات خاص خود یکی از شاخص ترین مساجد دوره صوفیه می باشد این مقاله به بررسی ویژگی های هندسی رعایت شده در طراحی مسجد شیخ لطف الله اصفهانی یکی از آثار به جا مانده از دوره صفوی می پردازد فرضیه پژوهش بر این است که هندسه این مسجد بر پایه روابط و ترسیمات هندسی دقیق شکل گرفته است و هدف از پژوهش حاضر بر این است که از این هندسه پرده بردارد. روش پژوهش در این مقاله تحلیلی توصیفی است و از طریق تحلیل هندسه بنا به نتیجه رسیده است ابتدا پلان مسجد و موقعیت آن در میدان ارایه شده و با تحلیل هندسی آن به اثبات فرضیه پرداخته است.

کلیدواژه ها

هندسه، معماری اسلامی، تناسبات طلایی، مسجد شیخ لطف الله اصفهان، دوره صفویه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.