ارزیابی اثر تراکم کاشت و فواصل مختلف آبیاری برشاخص های رویشی و میزان اسانس گیاه دارویی بادرنجبویه (melissa officinalis L.)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی پژوهشهای کاربردی در علوم کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: AFPICONF04_186
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 580
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر عبدی نژاد

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

محمدعلی وکیلی

استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفت

مینا عبدی نژاد

دانشجوی کارشناسی، گروه علوم باغبانی، دانشگاه هرمزگان

چکیده

گیاه بادرنجبویه با نام علمی officinalis Mellisa از تیره نعناییان یکی از گیاهان دارویی مهم دنیا بوده که به دلیل دارا بودن ترکیبهای معطر خاص موجود در اسانس، در صنایع دارویی، بهداشتی و غذایی کاربرد فراوانی دارد. پیکر رویشی این گیاه حاوی مواد موثره بوده و خواص دارویی دارند. به منظور مطالعه اثر فواصل مختلف آبیاری و فواصل کاشت بر خصوصیات مورفولوژیکی گیاه دارویی بادرنجبویه یک آزمایش مزرعه ای در سال زراعی 1394 در مزرعه شخصی واقع در میناب انجام شد. به این منظور،آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 8 تیمار شامل 4 تیمار تراکم کشت و 4 دوره آبیاری اجرا شد. بدین صورت که در هر کرت قلمه ها با فاصله های 20 ،40 ،60 و 80 سانتی متری از هم کاشته شدند و 4 دوره آبیاری با حجم 20 لیتر آب در هر دور آبیاری، شامل A) هر روز)،B) یک روز در میان)،C) سه روز در میان) و D) پنج روز در میان) بر روی آنها اعمال شد. پارامترهای مورفولوژیکی شامل طول ساقه، گره، برگ، سطح برگ و وزن تر برگ و ساقه و نوع اسانس غالب این گیاه اندازه گیری شد. بر اساس نتایج به دست آمده، تیمار B40 واجد بلندترین طول ساقه، تیمار تراکم کاشت 60 سانتی متر و آبیاری یک روزدر میان (B60 (بیشترین طول گره، تیمار تراکم کاشت 40 سانتی متر و آبیاری یک روز در میان ( B40 (واجد بلندترین طول برگ، تیمار تراکم کاشت 60 سانتی متر و آبیاری یک روز در میان (B60 (واجد بیشترین پهنای برگ و همچنین بالاترین سطح برگ و تیمار تراکم کاشت 20 سانتی متر و آبیاری سه روز در میان (C20 (بیشترین وزن تر را در مقایسه با سایر تیمارهای مورد بررسی داشت. نتایج حاصل از آنالیز شیمیایی ترکیبات موجود در اسانس گیاه بادرنجبویه نشان داد که محتمل ترین ترکیب موجود در اسانس تیمارهای بادرنجبویه، فنول می باشد.

کلیدواژه ها

بادرنجبویه، پارامترهای مورفولوژیکی، فنول،سطح برگ، تراکم کشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.