اثر روشهای مختلف خاکورزی بر کربن توده زنده میکروبی و تنفس خاک در اقلیمهای متفاوت دیمزارهای استان کرمانشاه

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی پژوهشهای کاربردی در علوم کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: AFPICONF04_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 652
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مستانه مظاهری

دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه رازی کرمانشاه.

علی بهشتی آل آقا

استادیار و عضو هیات علمی گروه خاکشناسی دانشگاه رازی کرمانشاه.

حمیدرضا چقازردی

کارشناس آموزشی دانشگاه رازی کرمانشاه

فردین حامدی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه

چکیده

کیفیت خاک دارای نقش کلیدی در کشاورزی پایدار میباشد که تحت تاثیر تکنیکهای مختلف مدیریت زراعی، تغییر میکند. مدیریتهای مطلوب، بهبود کیفیت خاک را به دنبال دارند، در صورتی که سیستمهای زراعی سنتی، در درازمدت موجب کاهش کیفیت و پایداری خاک خواهند شد. یکی از روشهای غلط مدیریت شخم با استفاده از گاوآهن برگرداندار و سوزاندن بقایای گیاهی است. از آنجا که در کشور ما هنوز روشهای نادرست خاکورزی صورت میگیرد، بررسی تاثیرات این روشها و نیز روشهای نوین از جمله بیخاکورزی و خاکورزی حفاظتی بر خصوصیات خاک و پایداری اکوسیستم ضروری به نظر میرسد. لذا، پژوهش حاضر به منظور بررسی اثرات خاکورزی مرسوم، بیخاکورزی و خاکورزی حفاظتی بر برخی خصوصیات بیولوژیک خاک شامل تنفس خاک و توده زنده میکروبی در اراضی تحت کشت گندم نخود در دیمزارهای استان کرمانشاه به صورت طرح کاملا0 تصادفی در قالب فاکتوریل در دو سایت با دو اقلیم متفاوت (سردسیر و معتدل)، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نوع خاکورزی بر تمامی خصوصیات اندازهگیری شده اثر معنیدار داشت به طوری که سیستم بیخاکورزی بیشترین و خاکورزی سنتی کمترین میزان کربن توده زنده میکروبی و تنفس خاک و سیستم خاکورزی کاهشی، حدواسط این دو سیستم بود، اما نوع گیاه کشت شده به جز بر تنفس بر دیگر شاخصاندازهگیری شده تاثیر معنیدار نداشت. همچنین نتایج مبین آن بود که تفاوت بین نوع خاکورزی در هر دو اقلیم با هم اختلاف معنیداری داشت و میزان کربن توده زنده میکروبی در سه نوع خاکورزی اقلیم معتدل نسبت به سه نوع خاکورزی اقلیم سردسیر بیشتر بوده است. به طور کلی میتوان نتیجه گرفت که بیخاکورزی سبب بهبود کلیه شاخصهای بیولوژیک خاک میگردد و لذا این روش به جای کشت و کار سنتی در اراضی دیم توصیه میگردد.

کلیدواژه ها

خاکورزی سنتی، خاکورزی حفاظتی، بی خاکورزی، تنفس، توده زنده میکروبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.