تحلیل مولفه های نظام اجتماعی مطلوب و اخلاق مدار از منظر اندیشه سیاسی علامه طباطبایی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش ملی اخلاق علم و اخلاق حرفه ای در مکتب علامه طباطبایی (ره)
  • کد COI اختصاصی: ELMVADIN01_054
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1009
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود فلاح

دانشجوی دکتری علوم سیاسی باقرالعلوم و پژوهشگر پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی

حسن خسروی

دانشیار گروه حقوق دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

مقاله در پی تحلیل مبانی نظری و مولفه های نظام اجتماعی و مطلوب و اخلاق مدار از منظر اسلام، با استمداد از تفکرات اجتماعی- سیاسی علامه طباطبایی می باشد. بر اساس مبادی فلسفی و سیاسی اسلام و در نظر ایشان، اسلام دینی است که بنیان خود را بر اجتماع نهاده است و در هیچ یک از شیون و امور انسانی، مسیله اجتماع را مهمل نگذاشته است و میان فرد و جامعه رابطهای حقیقی وجود دارد. همچنین با تجمع افراد، نهادی به نام جامعه به وجود میآید که از خواص و آثار ویژه خود برخوردار است؛ جامعه مطلوب از منظر علامه بر اساس قواعد اخلاقی منشعب از احکام الهی و ساختار مطلوب سیاسی اسلام شکل می گیرد و غایت این جامعه، سعادت بشر به موجب قواعد اخلاقیالهی و در پرتو هدایتگری اصل ولایت در بستری به نام جامعه سیاسی با الویت فرد و اجتماع به طور توامان تامینخواهد شد. پژوهش با رویکردی توصیفی-تحلیلی در تلاش است تا با توسل به احکام و موازین الهی، ضمن توصیفمولفه های نظام اجتماعی مطلوب و اخلاقی از منظر اسلام، تاثیر دیدگاهای علامه طباطباعی بر شکل گیری و توجیهچنین نظامی مورد تحلیل قرار گیرد. یافته¤های پژوهش نشان می دهد که انسان فطرتا موجودی است اجتماعی و نظام اجتماعی اسلامی مطلوب و اخلاقی، باید در همسویی با زندگی مادی و معنوی انسان شکل بگیرد. در این راستا علامه طباطباعی با غنا بخشیدن به این نوع جامعه، معتقد است که روح توحید در اخلاق فاضله محقق می شود و اخلاق فاضله در همه اعمالی که افراد جامعه را به انجام آن موظف کرده، پدید می آید؛ ازاین رو همه اجزا و عناصر نظام اجتماعی اسلام پس از تحلیل به توحید بر میگردند و توحید نیز منشا اخلاق و اعمال است.

کلیدواژه ها

علامه طباطبایی، نظام اجتماعی کارآمد، اخلاق، اندیشه سیاسی اسلام، جامعه سیاسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.