تحلیل و بررسی چالشهای اخلاقی در فهم متن از دیدگاه علامه طباطبایی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش ملی اخلاق علم و اخلاق حرفه ای در مکتب علامه طباطبایی (ره)
  • کد COI اختصاصی: ELMVADIN01_049
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 560
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوذر رجبی

استادیار دانشگاه علوم و معارف اسلامی

چکیده

برای فهم و تفسیر نصوص دینی لازم است که محقق و پژوهشگر، زبان آن متن مقدس را بشناسد و ویژگیهای آن را دریابد تا بر مبنای این شناخت، تفسیری نیکو از آن ارایه کند. نصوص دینی با ساختار زبان بشری همراه بوده و از قواعد و قالبهای زبانشناسی پیروی میکنند. مفسر علاوه بر آشنایی با این قواعد، باید با قوانین حاکم بر فهم متن که در دانشهایی مانند ادبیات، منطق، اصول و تفسیر بیان میشوند، آشنایی کامل داشته باشد. اما غیر از این قواعد، مفسر باید از اصول اخلاقی نیز در فهم متن بهره گیرد تا در پرتو آن، به فهم صحیح از متن راه یابد. آیا مفسر در فهم متن باید خود را از قیود اخلاقی مبرا بداند، تا بدون پیشفرض به فهم ناب راه یابد یا اینکه بای د در چارچوب ا ی نقواعد قدم بردارد چه چالشهای اخلاقی در فهم نصوص دینی مفسر را تهدید میکنند علامه طباطبایی به عنوان یکی از مهمترین مفسران دوره معاصر در جهان اسلام، در تفسیر المیزان ضمن اهتمام به اصول و مکانیسم تفسیری فهم متن، به اصول اخلاقی و چالش ها ی پ یشروی مفسر در فهم متن مقدس اشاره میکنند. وی با تحلیل جامع و دقیق از مسیله فهم متن، به نقد مفسران پرداخته و به مسیول یت اخلاق ی در قرایت وبرداشت از آیات الهی اشاره میکند. در این تحقیق با رویکرد تحلیلی، به بررسی این اصول و چالشها از دی د علامه میپردازیم.

کلیدواژه ها

فهم، متن مقدس، تفسیر، اصول، اخلاق، چالشها، علامه طباطبایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.