رتبه بندی اعتباری مشتریان بانک با استفاده از خوشه بندی پویا
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی تحولات نوین در مدیریت،اقتصاد و حسابداری
- کد COI اختصاصی: MDMCONF01_132
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 625
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد،دانشکده مهندسی صنایع و سیستم ها، دانشگاه تربیت مدرس، ایران
دانشیار، دانشکده مهندسی صنایع و سیستم ها ، دانشگاه تربیت مدرس ، ایران
چکیده
موسسات اعتباری برای در اختیار قرار دادن انواع تسهیلات اعطایی به مشتریان خود، نیازمند انجام بررسی های کامل، به منظور شناخت متقاضیان ازابعاد کیفی و کمی جهت مقابله با ریسک اعتباری هستند لذا در این تحقیق به وسیله ی خوشه بندی که یکی از مهمترین روش های داده کاوی است،ارزیابی کاملی از سنجش توان بازپرداخت و محاسبه احتمال عدم بازپرداخت تسهیلات و خدمات تامین مالی از سوی مشتریان، به عمل آورده می شود. اگرخوشه بندی تام، مناسب و به روز نباشد نه تنها سازمان را در رسیدن به اهداف استراتژیک یاری نمی دهد بلکه این امکان وجود دارد که سازمان را بهسمت و سویی نا مناسب سوق دهد.در این تحقیق بر آن شدیم با استفاده از روش خوشه بندی جدید ،معروف به خوشه بندی پویا مساله رتبه بندیاعتباری را حل کرده و نتایج پیاده سازی ایده خوشه بندی پویا را بررسی می نماییم. مزیت این خوشه بندی در آن است که بعد از سپری شدن بازه زمانمطابق با استراتژی سازمان، این خوشه بندی به روز رسانی شده و تغییرات محیطی در خوشه بندی اعمال می شود.پس از پیش پردازش اولیه، با توجه بهاینکه این تحقیق خوشه بندی پویا می باشد، خوشه بندی در چهار فاز انجام شد. فاز اول خوشه ها به تعداد 4900 داده، فاز دوم 9990 داده، فاز سوم15000 داده و فاز آخر کل داده ها بررسی گردید. مدل منتخب کوهنن با دقت 80 درصد می باشد. در ادامه با استفاده از مدل رتبه بندی خطی ،خوشههای برتر شناسایی وخوشه بندی پویا و ایستا با هم مقایسه گردید و کارایی خوشه بندی پویا اثبات شد.کلیدواژه ها
خوشه بندی ، خوشه بندی پویا،ریسک اعتباری ، رتبه دهی/رتبه سنجی اعتباریمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.