بررسی چالش های عبور تونل از زیر رودخانه کارون (خط یک قطار شهری اهواز)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین همایش و نمایشگاه سد و تونل ایران
  • کد COI اختصاصی: DTCE04_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 684
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خشایار باقری نیا

پویا علامیر

چکیده

خط 1 قطار شهری اهواز بطول تقریبی 23 کیلومتر، شمال شرقی شهر را با عبور از بخش مرکزی شهر و عبور از زیر رودخانه کارون به جنوب غربی شهر متصل می نماید و دارای 23 ایستگاه زیرزمینی توسط دو تونل با قطر داخلی 5.9 متر به یکدیگر متصل می شوند. روش حفاری تونل بصورت مکانیزه و با استفاده از دو ماشین حفاری EPB-TBM انجام می شود. بدلیل اینکه مسیر تونل در محیط شهری قرار گرفته است مهمترین بخش عبور از زیر رودخانه کارون می باشد، مواردی شامل: شناسایی ریسک ها، میزان نشست، میزان بالا زدگی، تنظیم فشار اتاق حفاری، انجام مطالعات دقیق و کافی برای پیش بینی واقع بینانه شرایط زمین، طراحی مناسب و تمهیدات ایمنی و اجرایی لازم متناسب با شرایط موود با توجه به پیچیدگی رفار زمین در عبور از زیررودخانه، خرابی های احتمالی، همگی چالش هایی هستند که می بایستی شناسایی و مورد بررسی دقیق قرار گیرند تا از حادثه و خسارات جبران ناپذیر جلوگیری بعمل آید. در چنین شرایطی بکارگیری روش های مناسب مدیریت پروژه، شناسایی دقیق ساختگاه احداث تونل، تحلیل و ارزیابی پایداری زمین، بهبود کیفیت هدف اصلی دست اندرکاران پروژه قرار گرفته است. در این مقاله به بررسی چالش های پیش رو در عبور از زیر رودخانه کارون که یکی از پرآب ترین و طولانی ترین رودخانه های کشور می باشد پرداخته شده است. برای دستیابی به این هدف از نظرات خبرگان و دست اندکاران با تجربه در این حرفه استفاده شده است تا با کمترین ریسک و رعایت ایمنی بالا و بالاترین کیفیت در زمان مناسب این امر انجام گردد. نتایج حاصل از بررسی و شناسایی چالش های پیش رو در احداث تونل در عبور از زیررودخانه را می توان بعنوان یک تجربه موفق برای پروژه های مشابه تعمیم داد.

کلیدواژه ها

حفر تونل زیر رودخانه، EPB-TBM ، قطار شهری اهواز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.