بیگانگی شغلی؛ چالش ها و راهکارها

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس ملی توسعه پایدار در علوم تربیتی و روانشناسی، مطالعات اجتماعی و فرهنگی
  • کد COI اختصاصی: EPSCONF05_081
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 637
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه تاجوران

کارشناسی ارشد مدیریت آموزشی

محمدحسن صیف

استادیار، گروه علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

ساختار و نیروی انسانی دو رکن اساسی یک سازمان را تشکیل می دهند. هر سازمانی با توجه به محیط خاص خود و نیرویانسانی که در اختیار دارد می بایست با تغییر و اصلاح ساختار و تطابق آن با محیط متغیر و رو به رشد از یک سو و افزایشانگیزش کارکنان از سوی دیگر موجبات ارتقا کمی و کیفی محصولات تولیدی و یا خدماتی خود را فراهم و در جهت تحققاهداف وجودی خویش گام بردارد. اغلب سازمان های دولتی کشور ما دارای ساختارهای سنتی هستند که بر پایه نظارت وفرمان شکل گرفته اند و بنیادی سلسله مراتبی دارند. نگهداری و به کارگیری نیروی انسانی در چنین ساختارهایی با شیوهمدیریتی ثابت منجر به آن می شود که به خواستها و نیازهای کارکنان از نظر روحی و روانی توجه کافی نشود و این بیتوجهی باعث دلزدگی، افسردگی و از خود بیگانگی نیروی کار می گردد. بیگانگی از کار پدیده ی خاص جامعه صنعتی استو دارای جنبه های مختلفی از جمله، بی قدرتی، بی معنایی، بی هنجاری، بی خویشتنی و انزوا است. در عصر صنعتی، بیشترانسان ها در سازمان های تولیدی و خدماتی اشتغال داشته و بزرگ ترین ویژگی انسانی شان، یعنی کار کردن، در آن محیطمحقق می شود. روابط حاکم بر سازمان ها، به ویژه در جهان سوم به نحوی است که جنبه انسانی کار را از بین می برد و درنتیجه فرد دچار بیگانگی از کار می شود.بیگانگی موجب توقف رشد و پویایی فرهنگی، از هم پاشیدگی ساخت اجتماعی، سوءانسجام اجتماعی و... می گردد. همه این موارد تداوم حیات جامعه را به خطر می اندازد. این مقاله بر آن است که با بررسیاجمالی آرا و عقاید صاحب نظران در مورد علل و اشکال یکی از رایج ترین و دیرپاترین بیماری های مربوط به کار یعنیبیگانگی قابلیت های مدیران را در رفع یا حداقل در کاهش بیگانگی شناسایی و معرفی نماید.

کلیدواژه ها

بیگانگی شغلی، سازمان ها، مدیریت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.