تحلیل عناصر هویت بخش در شهرهای اسلامی نمونه موردی: شهر اصفهان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی پژوهشهای کاربردی در مهندسی عمران، معماری و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: CEUCONF04_695
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1797
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرداد حاجیان زیدی

دکتری تخصصی معماری اسلامی، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران.

راضیه قدرجانی

مدرس گروه شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، اهواز، ایران.

منا گمار

دانشجو دکتری تخصصی جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر، ملایر، ایران.

محمدجواد صادق صابری

کارشناسی ارشد مهندسی معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، تهران، ایران.

چکیده

سیمای شهرهای دنیای اسلام خود آیینه ای است بر مظاهر تمدن اسلامی، اسلام در عین جهان شمولی در شهر زاده شده و در شهر گسترش یافت. شهرهای ایرانی اسلامی در مسیر تحول خود در یک صد سال اخیر با تحولات عمیق کالبدی وفضایی روبه رو بوده اند. یکی از عواملی که می تواند به عنوان معیاری، در نحوه دگرگونی مدنظر قرار گیرد، تحلیل ساختار کالبدی فضایی شهر است. تحقیق حاضر در پی شناخت ویژگی های کالبدی - فضایی شهرهای اسلامی در شهر اصفهان ،شناخت عناصر تشکیل دهنده شهر اسلامی و تحلیل کالبدی فضاهای شهری دوران اسلامی در شهر اصفهان می باشد وهمچنین کالبد و معنای فضاهای شهری دوره شهرسازی اسلامی مدنظر قرار گرفته است و با توجه به اینکه شهر اسلامی فقط کالبد نیست ، جنبه های معنایی و نمادین آن نیز مورد تحلیل قرار گرفته است. هدف این پژوهش این است که توجهبرنامه ریزان شهر های اسلامی را بیش از پیش به زیر ساخت های بنیادین اسلام ، در ایجاد شهری سالم معطوف سازد. روش تحقیق در این مقاله توصیفی -تحلیلی بوده که عناصر و ساختار شهرهای اسلامی که به تبعیت از جهان بینی اسلامی شکل گرفته اند، مورد بررسی قرار گرفته است. از این رو اینگونه می توان نتیجه گرفت که بازنگری به اصول وضوابط شهرسازی و معماری سنتی اسلامی و شناخت عناصر و اجزای آن ضروری می نماید که امروزه جهت رسیدن به این مهم، عزمی جدی از سوی افراد و نهادهای مختلف شکل گرفته است که در نهایت به ایجاد بستر مناسب برای بازآفرینی هوشمندانه این نوع معماری دست یابیم.

کلیدواژه ها

شهر اسلامی ، شهرسازی اسلامی، ویژگی های شهرسازی اسلامی ، شهر اصفهان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.