بررسی عملکرد سکوی نیمه مستغرق دریایی بر اساس زاویه فاز موج برخوردی با سکو

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی پژوهشهای کاربردی در مهندسی عمران، معماری و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: CEUCONF04_297
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 566
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهریار شمشکی

کارشناسی ارشد مهندسی عمران سازه های دریایی، دانشگاه علوم فنون دریایی خرمشهر

مرتضی بختیاری

استادیار گروه مهندسی عمران سازه های دریایی، دانشگاه علوم فنون دریایی خرمشهر

مسعود صدری نسب

دانشیار گروه محیط زیست، دانشگاه تهران

چکیده

یکی از انواع سکوهای دریایی، سکوی نیمه مستغرق بوده است. این سکوها تحت بارهای مختلفی قرار دارند که غالبا بار موج به عنوان مهمترین نیروی هیدرودینامیکی در نظر گرفته می شود. به طور کلی در بحث اندرکنش موج و سازه سهوضعیت اصلی رخ می دهد: موج قبل از برخورد به سازه می شکند، موج بر روی سازه می شکند، موج قبل از شکست به سازه برخورد می کند. سکوهای نیمه مستغرق با توجه به قرارگیری در آبهای عمیق عمدتا تحت امواج ناشکنا)قبل ازشکست به سازه برخورد می کنند( قرار می گیرند. در این تحقیق یک سکوی نیمه مستغرق دریایی تحت امواج منظم بااستفاده از نرم افزار المان محدودAnsysمدلسازی عددی شده است و میزان جابه جایی و همچنین تنش ایجاد شده ازموج براساس زاویه فاز موج ناشکنای برخوردی به سکو، پریود موج و زاویه انتشار موج مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که بیشترین میزان تنش ایجاد شده در سکو در پریود 20 ثانیه، در زاویه انتشار 90 درجه و در زاویه فاز 0 درجه موج و بیشترین میزان جابه جایی سکو برابر با 2.58 متر در زاویه فاز 0 درجه موج بوده است

کلیدواژه ها

سکوی نیمه مستغرق، زاویه فاز موج، نرم افزارAnsys/بررسی عملکرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.