بررسی تزیینات بنای مسجد جامع فریومد

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی پژوهشهای کاربردی در مهندسی عمران، معماری و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: CEUCONF04_138
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 583
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن رهنما

هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی شیروان, خراسان شمالی، شیروان، دانشگاه آزاد اسلامی

آزاده شریفی نوغابی

مربی، هیات علمی دانشگاه بجنورد، خراسان شمالی، بجنورد، کیلومتر ۴ جاده اسفراین، دانشگاه بجنورد

چکیده

فریومد از جمله مناطقی است که در دوره حاکمیت خوارزمشاهیان اهمیت و اعتبار کسب نمود. مسجد فریومد به عنوان یک الگوی سبک معماری خراسانی محسوب میگردد که به سبک دو ایوانی معروف است. ویژگیها و عناصر تزیینیمسجد فریومد در یک نگاه کلی به این شرح میباشد: ایوانهای بلند که یکی از مشخصات معماری دوره خوارزمشاهیان بوده و نزدیکی بیش از حد آنها به هم باعث ایجاد یک فضای کم وسعت گردیده است. نداشتن منار درطرفین ایوانها،استفاده از خط کوفی تزیینی و نسخ متمایل به ثلث برای قوسها، وجود تزیینات هندسی، اسلیمی و ختایی که با مواد و مصالح مختلف )گچ، گل پخته بدون لعاب، کاشی های فیروزهای رنگ( اجرا شده، بهرهگیری از طرحهای متنوع و متفاوت وتکرار نقشها، تلفیق روشها و تکنیکها حتی در قسمتهایی که تغییری در نوع تزیینات ایجاد نشده، از مهمترینویژگیهای تزیینات این بنا است. این مسجد کتیبههایی به خط کوفی و نسخ دارد که در نوع خود کمنظیر است. گچبریهای بسیار ظریف و گرهچینیهای ماهرانهای که در نهایت استادی و دقت کار شده نیز زینت بخش قسمتهایمختلف بنا است که در مورد آن به تفضیل شرح داده شده است. هدف از این پژوهش معرفی و شناسایی تزیینات غنی این بنا جهت شناخت و استفاده طراحان در زمینههای مختلف هنری است. این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و موردکاوی و با استفاده از منابع کتابخانهای، مشاهدات و بررسیهای میدانی، عکاسی و ترسیم انواع نقوش آجرکاری و گچبری با کمکنرمافزارهای کامپیوتری انجام گرفته است.

کلیدواژه ها

مسجد جامع فریومد، گچبری، گرهچینی، تزیینات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.