صرفه جویی در مصالح و منابع با بکار گیری سازه ساختمان به عنوان سازه نگهبان در گودبرداریهای شهری

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: دومین همایش مقررات ملی ساختمان
  • کد COI اختصاصی: NBRCS02_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 500
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین رهنما

استادیار دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه صنعتی شیراز

حسن پاشنه ساز

کارشناسی ارشد مکانیک خاک و پی، مرکز پژوهش های صنعتی و معدنی تدبیر و کاوش پارس

چکیده

اجرای سازه های نگهبان در گودبرداری های شهری یکی از پر مخاطره ترین بخشهای اجرای ساختمان خصوصا در گودبرداری های عمیق می باشد. گاهی اوقات عدم انتخاب مناسب روش اجرای گودبرداری و نصب سازه نگهبان باعث فروریختن دیواره گود و ایجاد خسارت های مالی و احیانا جانی می شود. در این مقاله یک روش جدید اجرای سازه نگهبان معرفی و ضوابط و روش اجرایی آن ارایه و سازه نگهبان پیشنهادی به نام سازه نگهبان ساختمان محور نام گذاری شده است. در این روش از اسکلت ساختمان به عنوان عناصر سازه نگهبان استفاده می شود. عناصر اسکلت ساختمان ها خصوصا سازه های بلندمرتبه به دلیل نیروهای وارد بر آن اغلب بسیار قوی تر از عناصر سازه نگهبان طراحی می شوند. در واقع این عناصر طوری طراحی می گردند که علاوه بر بارهای متعارف وارد بر سازه، بتوانند به عنوان سازه نگهبان دایم نیز ایفای نقش نمایند. در این روش با بهره گیری دوگانه از اسکلت ساختمان و به کارگیری یک روش مرحله بندی مناسب برای گودبرداری و نصب سازه نگهبان می توان صرفه جویی مناسبی را در منابع و مصالح ایجاد نمود. در این مقاله به مطالعه موردی یک گودبرداری عمیق پرداخته شده و ضوابط اجرایی این نوع سازه نگهبان ارایه گردیده است. مقایسه اقتصادی نشان می دهد که مصالح مصرفی در این نوع سازه نگهبان گاه تا یک سوم مصالح مصرفی در سازه نگهبان خرپایی متداول است. ایجاد ایمنی بسیار در مراحل گودبرداری و صرفه جویی اقتصادی در مصالح و منابع عمده ترین مزیت این نوع سازه نگهبان به شمار می آید.

کلیدواژه ها

سازه نگهبان، دیوار توکار، سازه نگهبان ساختمان محور، صرفه جویی در منابع و مصالح

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.