محیط دیجیتالی خواندن را به کجا می کشاند

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی پژوهش های نوین در حوزه علوم تربیتی و روانشناسی و مطالعات اجتماعی ایران
  • کد COI اختصاصی: ESCONF02_193
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 609
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی ابرا هیمی نیا

زبان شناسی، عضو هیات علمی دانشگاه فرهنگیان قم،

سید ابوالقاسم میر قیصری

مدیریت آموزشی ،عضو هیات علمی دانشگاه فرهنگیان قم،

چکیده

امروزه در عصر دیجیتال افراد به سمت خواندن در فضای دیجیتالی گرایش دارند اما این نوع خواندن تفاوت هایی با خواندن متون چاپی دارد که رفتار های خاصی نیز بروز می دهند. در خواندن طبیعی خواننده از خواندنش لذت بیشتری را می برد؛ چون به درک و فهم بشتری نایل می شد. در محیط دیجیتالی خواندن نوعی گلچین کردن اطلاعاتی است که پردازش مناسبی هم رخ نمی دهد. هدف این مقاله بررسی مسایل و چالش های پیش روی خواندن در محیط دیجیتالی است. روش تحقیق در این مقاله، روش تحلیلی و توصیفی است و برای جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای استفاده شده است. یافته های این مقاله حاکی از آن است که استفاده بیشتر از رایانه، تاثیر بیشتر و تغییر شیوه ها و رویه های کاری را در پی دارد. از جمله خواندن که باعث شده است افراد در محیط دیجیتال عمل مطالعه را با سرعت، صرف انرژی، جهش چشمی و خستگی چشم بیشتر و در مقابل با دقت، تمرکز، لذت، عمق و درک کمتر انجام دهند. خواندن در محیط دیجیتالی علاوه بر این که محتوا و شیوه و رفتار خواندن را دگرگون کرده است شیوه پردازش را هم تغییر داده است؛ که می توان به کاهش متون چاپی و مدت زمان تمرکز و توجه افراد اشاه کرد.همچنین جایگاه نوشتن، نویسنده، حتی عناصر زبانی مانند واژگان را هم دچار تزلزل کرده است. درک تغییرات رفتار مطالعه و خواندن در محیط دیجیتال به برنامه ریزان کلان جامعه، جامعه دانشگاهی و آموزش و پرورش، محققان رشته های مختلف اعم از روانشناسی، علوم رایانه، علوم تربیتی، مطالعات سوادآموزی، و کتابداری و اطلاعرسانی کمک می کند. هر متغیری که مانند فضای دیجیتالی خواندن را تحت تاثیر قرار دهد یاد گیری افراد را تحت تاثیر قرارداده است.

کلیدواژه ها

خواندن، فضای دیجیتالی، رسانه، چالش های خواندن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.