مطالعه و بررسی مشکلات آبگیرها در سدهای انحرافی و ارائه راه حل های مناسب برای مقابله با آن (مطالعه موردی آبگیر منطقه شرق شبکه آبیاری دز درسد انحرافی دز)
- سال انتشار: 1385
- محل انتشار: هفتمین کنگره بین المللی مهندسی عمران
- کد COI اختصاصی: ICCE07_193
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2080
نویسندگان
کارشناس ارشد سازه های هیدرولیکی، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
دانشیار دانشکده عمران ، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران
استادیار دانشکده عمران، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران
چکیده
پدیده ترسی مواد رسوبی در سدهای انحرافی و تاثیر ان بر عملکرد آبگیرهای جانبی که با هدف تامین نیازهای زراعتی و فعالیتهای کشاورزی احداث می شوند از جمله معضلاب شاخص در سیستم های آبرسانی می باشد. هرچند قوانین و مبانی حاکم بر پدیده در طرح های مختلف چندان متفاوت نمی باشد. لکن با توجه به ضرورت های هر طرح لازم است برای صرفه جویی اقتصادی و در عین حال رفتار شناسی دقیق سیستم با توسل با مدلهای ریاضی بررسیهای لازم انجام گرفته و راهکارهای ویژه و منطبق با شرایط طرح ارائه گردد. هدف از این مقاله بررسی عوامل موثر برپدیده رسوبگذاری و تاثیر آن در توزیع جریان آب در محدوده سر انحرافی مرتبط با سیستم آبگیرهای سمت غرب و شرق شبکه آبیاری دز و همچنین شناخت عوامل موثر درمشکلات ایجاد شده از نظر میزان برداشت آب و عملکرد نامناسب سازه های تخلیه سیلاب می باشد. بدین منظور بازه ای از رودخانه به طول تقریبی 5، 1 کیلومتر (از پل قدیم تا سد انحرافی) از زمان بهره برداری (1350) تا سال 1379، از نظر هیدرولیک و رسوب با استفاده از مدل سه بعدی SSIIM شبیه سازی شده است. بدین سان عوامل موثر در پدیده رسوبگذاری و تشکیل جزیره رسوبی و مشکلات سازه ای و هیدرولیکی که به وجود آمده مشخص شده است که از جمله این عوامل می توان: چگونگی برداشت آب از رودخانه در سالهای قبل و بعد از ساخت سد انحرافی، توپوگرافی خاص رودخانه در این محدوده، چگونگی برداشت آب از رودخانه توسط آبگیرهای شرق و غرب، احداث آبشکن برای هدایت جریان، پاکسازی جزیره رسوبی، بازسازی سازه های تخلیه جانبی و تغییر مدیریت بهره برداری ارائه گردیده است.کلیدواژه ها
سدانحرافی ، آبگیر ، مدل SSIIM، رسوبگذاریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.