رتبه بندی عوامل موثر بر جانشین پروری با استفاده از تکنیک AHP در آموزش و پرورش شهرستان میاندوآب
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: کنفرانس بین المللی نوآوری و تحقیق در علوم انسانی و مطالعات فرهنگی اجتماعی
- کد COI اختصاصی: ADCONF01_093
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 559
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی گرایش سیستم های اطلاعاتی مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب
استادیار گروه مدیریت دولتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی گرایش سیستم های اطلاعاتی مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب
چکیده
موضوع تحقیق حاضر بررسی عوامل موثر بر جانشین پروری و رتبه بندی آن با تکنیک AHP در آموزش و پرورش شهرستان میاندوآب است. در این مورد، نظریه فالمر (2005) به عنوان چارچوب نظری عوامل موثر بر جانشین پروری در نظر گرفته شده که براساس این نظریه عوامل موثر بر جانشین پروری، درنه بعد تنظیم گردیده است. جامعه آماری تحقیق حاضر مدیران و کارکنان شاغل در اداره آموزش و پرورش شهرستان میاندوآب می باشد. که تعداد آنها 250 نفر بوده که جهت تعیین حجم نمونه آماری از فرمول کوکران استفاده شد که تعداد 151 نفر بروش تصادفی ساده انتخاب گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه بوده که پس ازسنجش روایی و پایایی آن، در اختیار نمونه آماری قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده از پرسشنامه های جمع آوری شده از روش های آماری و توصیفی و استنباطی استفاده شده است. بدین ترتیبجهت اولویت بندی متغیرهای موثر برجانشین پروری در اداره آموزش و پرورش شهرستان میاندوآب از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی(AHP) استفاده شد. نتایج به دست آمده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی نشان داد که بهترتیب ابعاد حمایت مدیران ارشد ، نگرش مثبت مدیران به قابلیت های نیروی انسانی ، نسبت مدیران باتجربه ، گرایش جدی سازمان به شایسته سالاری ، روشن بودن اهداف راهبردی ، مصون بودن ازفشارهای سیاسی ، مدیریت منابع انسانی فعال ، فعالیت های رو به رشد و گسترش ، ثبات تیم مدیریت ارشد با کسب امتیاز وزنی 0/2975 ، 0/205 ، 0/143 ، 0/112 ، 0/082 ، 0/056 ، 0/043 ، 0/033 و 0/028 دارای بیشترین تاثیرگذاری در تحقق متغیر جانشین پروری در اداره آموزش و پرورش شهرستان میاندوآب می باشند.کلیدواژه ها
جانشین پروری ،عوامل موثر بر جانشین پروریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.