تحلیل هندسه باغ بر فرآیند شکل گیری کوشک های باغ های ایرانی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی جغرافیاو برنامه ریزی،معماری و شهرسازی نوین
  • کد COI اختصاصی: BGCONF02_026
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 840
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا خدادادی فر

دانشجوی دکترای معماری

نیما ولی بیگ

استادیار دانشگاه هنر اصفهان

چکیده

باغ ایرانی از منظرهای گوناگون مورد بررسی قرار گرفته و عناصر و اجزای آن به تفصیل، بررسی و تحلیل گردیده است. ای هندسه، جانمایهٔ هر نوع معماری است که با تعریف و تحدید آن، درک کالبدهای گونهگون آن نوع را آسانتر می کند. بنابراین برای شناخت شکل باغ ایرانی، بهتر است از چیستی سرچشمه های هندسی و چگونگی فرآیند پیدایش هندسۀ آن نیز پرسید . باغ ایرانی از منظرهای گوناگون مورد بررسی قرار گرفته و عناصر و اجزای آن به تفصیل، بررسی و تحلیل گردیده است. این تحلیل ها اگرچه مبنای وجودی ساخت باغ را بر ما روشن ساخته است، اما به دلیل ابهام در شناخت نوع ارتباط بین متغیرها و همچنین برخی تفسیرهای معنایی و هستی شناسانه، ابهاماتی در خوانش آن ایجاد گردیده است. مقاله در آغاز، تعدادی از کهن الگوی باغ های ایرانی را بررسی و دگرگونی آن را با توجه به موقعیت هندسی کوشک ها بیان می کند. سپس با شناسایی شماری از نخستین کوشک ها ی ایران، به جستجوی سرچشمه ها برآمده، به چگونگی پدیداری این کوشک ها از دیدگاه هندسی پرداخته و دستاوردهای این تجربه های نخستین را برای سده های پسین برشمرده است. در ادامه، با بررسی باغ های ساخته شده در نیم ۀ نخست هزار ۀ اول هجری و با نمایاندن ردپای سه گونهٔ هندسی به دست آمده از دور ۀ پیشین، به دسته بندی و تحلیل هر گونه می پردازد . سپس دو گرایش بعدی میان این گونه ها شناسایی و به نمونه های آن تا روزگار قاجاریه اشاره می شود. سرانجام، با پردازش فرآیند تاریخی گرایش به همگرایی ، نشان داده که پیدایش چنین هندسه ای برای کوشک ایرانی، برآیند هندسی آن سه گون ۀ بنیادین کوشک در باغ ایرانی است . این مقاله برآن است. تا نکات ارزشمندی را برای نخستین بار در زمینه اثر پذیری هندسه برفرآیند کوشک در باغ های ایرانی را بیان دارد. روش پژوهش، مشاهده نمونه ها و کد گذاری و سپس عرضه ی این داده ها بصورت تحلیل اطلاعات فراهم می باشد. که در این میان افزون بر این روش پژوهش از نوع استقرایی و کتابخانه ای هم می باشد.

کلیدواژه ها

باغ ایرانی، پیدایش هندسه ، کوشک ها ، روزگار قاجاریه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.