چارچوبی برای ارزیابی زیبایی شناختی تابلوها و تبلیغات شهری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی معماری، شهرسازی، عمران، هنر و محیط زیست؛ افق های آینده، نگاه به گذشته
  • کد COI اختصاصی: ICAUCAE01_1617
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 379
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر یداله پور

کارشناسی ارشد طراحی شهری، دانشگاه شیراز

رویا شریفی

کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید بهشتی تهران

چکیده

توماس بارات (1841-1914)، پدر تبلیغات مدرن، معتقد بود که سلیقه ها و مدها عوض می شوند، و تبلیغ کنندگان هم باید با آنان عوض شوند؛ اندیشه ای که برای نسل پیش موثر بود، اگر امروزه به جامعه عرضه گردد، ساده و بی روح و نامناسب شناخته می شود. این طور نیست که اندیشه ی امروز همیشه از اندیشه ی قبل بهتر باشد، بل که با آن متفاوت است – زیرا نشان از سلیقه ی حاضر دارد. در دنیای امروز، شهرها به بستری برای تبلیغات تبدیل شده اند و قلمرو عمومی، جزیی از رسانه های تبلیغاتی بنگاه های کوچک و بزرگ اقتصادی است. اما تبلیغات شهری تنها به جنبه ی اقتصادی محدود نمی گردد: از کوچک ترین تابلوهایی که برای معرفی بناها یا فضاها نصب می شوند، تا بنرها و بیلبوردهایی که الگوی فرهنگی و اجتماعی شهر را بیان می کنند، همگی اجزای این گستره اند. انواع تبلیغات شهری در هر سطحی به دنبال تاثیرگذاری بر رفتارها هستند و از این طریق، جزیی از کنش ها و واکنش های آینده ی جوامع را شکل می دهد. بر همین اساس نمی توان انتظار داشت تبلیغات – چه تبلیغات و تابلوهای تجاری، و چه تابلوهای فرهنگی و غیره – همیشه جامعه را به مسیری درست هدایت کنند؛ بلکه این مسیر، انتخابی است که از سوی سیاست مداران و تصمیم گیران شهری و صاحبان صنایع و خدمات اتخاذ می گردد. لذا قصد و نیت تبلیغ کنندگان در پشت تبلیغات پنهان می گردد و طبق تعاریف متداول، تبلیغات موضوع واقعی را برای مخاطبان شان به روشنی توضیح نمی دهند. از این منظر، تبلیغات و تابلوهای شهر دارای وجهی زیبایی شناختی اند و مفاهیم بسیار متنوعی را شامل می شوند که متاسفانه، در کتاب ها و مقالات کمتر به آن ها پرداخته شده است و منابع مرتبط با این موضوع، عمدتا دستورالعمل ها و قانون هایی هستند که شهرداری ها برای فضای شهری و عمومی تدوین کرده اند. از این منظر، دانش طراحی شهری خلل هایی دارد که به طور ویژه در شهرهای ما، سبب بی نظمی منظر عمومی خیابان ها و آشفتگی بصری همیشگی شده است. مقاله ی حاضر، با تبیین الزامات و نقدهایی که بر تبلیغات شهری وارد شده، راهکارهایی برای بهبود زیبایی شناختی فضاهای شهری به دست می دهد.

کلیدواژه ها

تبلیغات شهری، زیبایی شناسی فضای شهری، ضوابط طراحی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.