پیوند حکمت اسلامی و هنر ایرانی (مطالعه موردی شهر اصفهان دوره اصفهان)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی معماری، شهرسازی، عمران، هنر و محیط زیست؛ افق های آینده، نگاه به گذشته
  • کد COI اختصاصی: ICAUCAE01_1589
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 309
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

تورج جلیلی

دکتری تخصصی معماری و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی ماهشهر

محمد چراغی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ماهشهر

چکیده

پس از ورود اسلام به ایران، هنرمندان ایرانی از حکمت و اندیشه اسلامی بهره گرفته و در راستای تحقق هنری اسلامی کوشیدند. از این رو جهان بینی اسلامی، بر هنر و معماری ایران تاثیرگذارده و در کالبد شهرهای ایرانی نیز متجلی گشت. نگاه متعالی اسلام به انسان و مبانی هستی شناسی و معرفت شناختی آن، الگویی از زندگی را ارایه می دهد که قاعدتا بایستی در تمامی ابعاد زندگی بشر از جمله معماری و شهرسازی متجلی گردد. در معماری سنتی ایران، ارزش های ملی و اسلامی، ترجمانی مناسب در معماری و شهرسازی یافته و در طراحی خانه، محله و شهر به شکل های گوناگون بروز یافته است. این درحالی است که پیشرفت امروزین در عرصه شهرسازی، گاه فاصله بسیاری با این معیارها داشته و به ظهور شهرهایی نامانوس منتهی گشته است. به منظور احیاء هویت معماری و شهرسازی ایران اسلامی و دستیابی به الگوهای جدید و همسو با فرهنگ دینی و ملی، شناسایی ساختار شهرهای سنتی اسلامی و بررسی مولفه های آن، می تواند گامی موثر در راستای ارایه راهکارهای عملیاتی و دستیابی به الگوی نوین شهر اسلامی باشد. در این پژوهش، اصفهان دوره صفوی، به عنوان نمونه ای شاخص در زمینه ارتباط تنگاتنگ میان معماری و مکتب متعالی اسلام و الگویی منسجم از شهر اسلامی-ایرانی، مورد بررسی قرارگرفته است.

کلیدواژه ها

شهر اسلامی، معماری ایران، حکمت، عصر صفوی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.