بررسی عوامل تاثیرگذار بر میزان حس تعلق با تکیه بر خاطرات جمعی (نمونه موردی: محله سرچشمه شهرگرگان)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی معماری، شهرسازی، عمران، هنر و محیط زیست؛ افق های آینده، نگاه به گذشته
  • کد COI اختصاصی: ICAUCAE01_1494
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 602
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوشین رضوانی

دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران

مصطفی بهزادفر

استاد شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه علم وصنعت ایران

کیومرث حبیبی

استادیار دانشگاه کردستان

چکیده

خلق حس تعلق در بافت های تاریخی و جلوگیری از تخلیه این مکان های با ارزش، یکی از مهمترین چالش های اساسی در طرح های نوسازی محسوب می شود. حس تعلق از تاثیرگذارترین برخوردهای انسان با محیط است وحاصل احساس های مثبتی است که فرد با مکان برقرار کرده است. مکان علاوه بر بعد مادی و فیزیکی، شامل مجموعه ای از احساسات و عواطف می باشد که به مخاطبان خود منتقل می سازد. بواسطه این احساسات معانی در ذهن فرد شکل می گیرد که منجر به ایجاد تعلق نسبت به آن مکان می شود. یکی از عللی که باعث رونق و سرزندگی بافت های تاریخی می شود و همچنین تاثیر بسزایی در افزایش حس تعلق ساکنان به مکان دارد، خاطراتی است که در مکان بصورت فردی یا گروهی وجود دارد و در ذهن ساکنین نقش بسته است. اما نکته کلیدی اینجاست که چگونه می توان زمینه استمرار حس تعلق جمعی ساکنان را تقویت نمود امروزه در بسیاری از بافت های تاریخی شهرهای کشور از جمله شهر گرگان، مساله حس تعلق و خاطرات جمعی به عنوان یک چالش جدی مطرح می باشد. هدف از این نوشتار تعیین عوامل موثر بر حفظ خاطرات جمعی و تقویت عوامل استنتاج شده از منظر برخی شاخص های فردی و گروهی در محله سرچشمه شهر گرگان می باشد. روش تحقیق با استفاده از پرسش نامه، مشاهدات میدانی، مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه عمیق بوده است. نتایج حاصل با استفاده از نرم افزار spss و آزمون ضریب همبستگی پیرسون و نرم افزار Excel تجزیه تحلیل شد. دستاوردهای مقاله نشان می دهد که میزان حس تعلق به یک مکان به عواملی چون ویژگی های فردی شامل سن، میزان تحصیلات، نوع مالکیت و قومیت، عوامل گروی شامل آشنایی افراد با مکان، تعاملات اجتماعی و تاریخ مداری بسیار ارتباط دارد.

کلیدواژه ها

حس مکان، حس تعلق، خاطرات جمعی، محله سرچش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.