نقش بادگیر در مناطق شهری و روستایی و تاثیر آن در اقلیم

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی معماری، شهرسازی، عمران، هنر و محیط زیست؛ افق های آینده، نگاه به گذشته
  • کد COI اختصاصی: ICAUCAE01_1306
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 414
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منظم

رعنا نوبخت

چکیده

بادگیر همان گونه که از نام آن پیداست جزیی از کالبد ساختمان های مناطق گرم و خشک و یا گرم و مرطووب ایران به شمار می رود که با هدایت جریان باد و بهره گیری از انرژی پاک طبیعت، در تعدیل دما و رسانیدن دمای فضای سکونتی به دمای در حد آسایش انسان نقش موثری داشته است.بارزترین روش تهویه طبیعی ساختمان بادگیر است. بادگیرها با اشکال مختلف در بسیاری از شهرهای مرکزی و جنوبی ایران بر حسب سرعت و جهت باد مطلوب طراحی و اجرا شده اند.امروزه می توان از بادگیر به عنوان مکمل سیستم تهویه و برودت ساختمان استفاده کرد. به وسیله بادگیر می توان در مواقعی از سال شرایط آسایش را با تهویه طبیعی تامین کرد.در معماری استفاده از بادگیر از سنوات بسیار قدیم در ایران متداول بوده است. بادگیرها با اشکال مختلف در شهرهای مرکزی و جنوب ایران ساخته شده که هر کدام بر حسب ارتفاع و جهت باد مطلوب طراحی و اجرا شده اند. تا قبل از اختراع کولر برقی و گسترش آن در شهرهای مختلف، از بادگیر در ابنیه مختلف مسکونی، مذهبی و خدماتی استفاده می شده است.شهرستان کاشمر در خراسان رضوی که دارای آب و هوای خشک می باشد. دارای دو منطقه کوهستانی کوه سرخ درشمال و ارتفاعات فغان بجستان در جنوب و منطقه کویری و خشک در غرب و جنوب جلگه ای حاصلخیز در محدوده حومه شهر و قصبات آن می باشد. این شهرستان به واسطه حضور اقوام مختلف از تاریخ و میراث فرهنگی قوی، متنوع و متعددی برخوردار است از جمله بادگیر، کاروانسرا، آب انبار، آتشکده در زمان زرتشت و غیره.یکی از یادگاریهای قدیمی که جزو آثار باستانی شهرستان کاشمر محسوب می شود بادگیری در نزدیکی میدان مرکزی کاشمر در بالای بازارچه قدیمی یا بازارچه خشکبار کشمش و زعفران قرار دارد. این بادگیر معروف از آثار دوره صفویه است و همزمان با مسجد جامع ساخته شده است.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.