رشد هوشمند و توسعه ی شهری
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: کنفرانس بین المللی معماری، شهرسازی، عمران، هنر و محیط زیست؛ افق های آینده، نگاه به گذشته
- کد COI اختصاصی: ICAUCAE01_1229
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 551
نویسندگان
کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری دانشگاه شیراز
کارشناسی ارشد طراحی شهری دانشگاه شیراز
کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری دانشگاه شهید بهشتی
چکیده
رشد هوشمند راهبرد معاصر توسعه ی شهرهایی است که در دوران مدرن و پسامدرن، به طور عمده با گسترش کالبدی افقی مواجه شده اند: الگوی شهری در دوران مدرن با نفی شهر درونی و کالبد کهن جامعه ی مدنی و بنیان نهادن توسعه ی عملکردگرایانه درون و بیرون شهرها، و الگوی شهری پسامدرن با بهره جستن از این نوع توسعه، ساخت اجتماعی و کالبدی شهرها را از هم متلاشی کرده و ساخت شهر درونی را زیر سوال برده است. از این رو در کشورهای صاحب نظری ه در عرصه ی شهرسازی، ایده هایی در مقیاس های مختلف مطرح می گردد که به دنبال درمان شهر درونی و جلوگیری از توسعه ی نابه سامان شهری هستند. دو نظریه ی مهمی که در طول دهه های اخیر و در ایالات متحده مطرح گردیدند، اول نوشهرسازی و دوم، رشد هوشمند با اهداف کلان توسعه ی مدنی و بهبود ساخت اجتماعی و اقتصادی فضای شهری، مطرح گردیده اند. از جمله ی این اهداف می توان به اول، ایجاد محله های زیبا، امن، در استطاعت مردم، و در دسترس؛ دوم، ساختن جوامع سالم و مشاغل محلی؛ سوم، شکل گیری محله هایی دارای مدرسه و فروشگاه ها، و نیز حمل ونقل عمومی ارزان قیمت برای تمام شهروندان؛ و چهارم، ایجاد مشاغلی پردرآمد و تقویت زیرساخت های اقتصادی، اشاره داشت. رشد هوشمند یک نظریه ی برنامه ریزی و حمل ونقل است که بر جلوگیری از گسترش پراکنده ی شهر و از این رو بر رشد در مراکز شهری تاکید می کند، و از تخصیص کاربری به صورت فشرده و با گرایش به حمل ونقل عمومی، شهر قابل پیاده روی و مناسب برای دوچرخه سواری، شامل توسعه با کاربری مختلط و با انواع مختلفی از گزینه های مسکن، حمایت می کند. هم چنین این نظریه ملاحظات بلند مدت و منطقه ای نظریه ی پایداری را به صورت متمرکز در کوتاه مدت مورد توجه قرار می دهد. اهداف آن شامل دستیابی به یک حس منحصربه فرد از جامعه و محل زندگی، افزایش گزینه های مختلف برای حمل ونقل، اشتغال و مسکن، توزیع عادلانه ی هزینه ها و منافع حاصل از توسعه، حفظ کردن و بهبود منابع طبیعی و فرهنگی و ارتقای سلامت عمومی جامعه.در این پژوهش به بررسی مفاهیم نظری و اصول مرتبط با رشد هوشمند پرداخته می شود و چارچوب مفهومی در زمینه ی اهداف عام و سیاستهای بهکارگیری این رویکرد در توسعه شهری ارایه می گردد.کلیدواژه ها
نوشهر سازی، رشد هوشمند، توسعه شهریمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.