بررسی نظریه اسطوره شناسی رولان بارت در سینما: تحلیل و بررسی سه فیلم از اصغر فرهادی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی معماری، شهرسازی، عمران، هنر و محیط زیست؛ افق های آینده، نگاه به گذشته
  • کد COI اختصاصی: ICAUCAE01_0530
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3230
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره خاوری

دانشجوی کارشناسی ارشد پژوهش هنر

چکیده

در این پژوهش سه فیلم: درباره الی...، جدایی نادر از سیمین و گذشته ساخته کارگردان مولف سینمای ایران، اصغر فرهادی، با رویکرد اسطوره شناسی رولان بارت مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته اند. یکی از اهداف این پژوهش مطالعه و بررسی اسطوره های امروز در سینمای اصغر فرهادی است. مسیله اصلی مقاله حاضر این است که این فیلم ها توانسته اند اسطوره های جاری در جامعه ایران را نشان دهند و کارگردان در ارایه این واقعیت ها چقدر موفق بوده است. در واقع هدف اصلی این نوشتار شناسایی عملکرد اسطوره های نوین و محتوای آشکار و پنهان آنها در این فیلم هاست. چهارچوب نظری نظریه اسطوره شناسی رولان بارت است. از دیدگاه بارت، اسطوره نوعی زبان یا نظام نشانه هاست که اگرچه مقید به تاریخ و جامعه است ولی خود را عام و کلی نشان می دهد. بنابراین کار ویژه اسطوره تبدیل تاریخ به طبیعت است. روش کار تحلیلی و براساس فیلمنامه این سه فیلم و جمع آوری داده ها به روش اسنادی است. با توجه به نتایج حاصله نگارنده عقیده دارد اصغر فرهادی با دیدی دقیق اسطوره های حاضر در جامعه ایران که در حال گذار از سنت به مدرنیته است را شناخته و بازنمایی نموده، حتی در برخی مواقع این اسطوره ها را شکسته است.

کلیدواژه ها

اسطوره شناسی، سینما، رولان بارت، اصغر فرهادی، طبقه متوسط شهری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.