بررسی فرآیند طراحی در معماری اکسپرسیونیسم (نمونه موردی: اروسارینن)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی معماری، شهرسازی، عمران، هنر و محیط زیست؛ افق های آینده، نگاه به گذشته
  • کد COI اختصاصی: ICAUCAE01_0346
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1010
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد میراحمدی

کارشناسی ارشد، دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد

حسین رهنما

کارشناسی ارشد، دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد

حسین مهدوی پور

استادیار، گروه معماری دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد

چکیده

پس از دوران مدرن توجه به سبک ها و یا ایسم ها بسیار مورد توجه بوده است و در بسیاری از موارد طراحان و به خصوص دانشجویان معماری، بدون توجه به مبانی نظری یا فرآیند طراحی که معماران شاخص هر سبک طی می کنند، صرفا جذب جاذبه های فرمال یک سبک می شوند و صورت را به سیرت معماری واگذاشته و غالبا به پیروی از مد روز جامعه معماری می پردازند. در میان سبک های مختلف، اکسپرسیونیسم از مواردی است که به خاطر وجوه فرمال و تندیس گونه ی خود بسیار مورد توجه دانشجویان معماری بوده است. اکسپرسیونیست با پرداختن به احساسات و عواطف، در تلاش است تا با توسل به اغراق در بیان، نیروهای درونی خود را آزاد سازد. به همین خاطر این فرآیند طراحی، برای دانشجویان معماری و برخی از معماران که تجربه ی کمی در طراحی معماری دارند، می تواند بسیار آفت زا باشد. زیرا که در این فرآیند امکان این که طراح کم تجربه نتواند نیازها و جوانب مختلف را با یکدیگر پیوند دهد، بسیار کاهش خواهد یافت، و توجه بیش از اندازه به فرم، وی را از پرداختن به سایر وجوه معماری باز دارد. در این نوشتار تش شده است با رو تفسیری-تاریخی و با مطالعه ی منابع کتابخانه ای به بررسی کارهای ارو سارنین - به عنوان سرآمد معماران اکسپرسیونیسم که او را پدر نیو اکسپرسیونیسم نیز دانسته اند- پرداخته، و عوامل تاثیرگذار بر معماری وی و فرآیند طراحی او، و محاسن و معایب آن را مشخص نماید. نتایج این بررسی ها نیز نشان می دهد که توجه بیش از اندازه به فرآیند جواب محور و ارضای تمایلات طراح باعث می شود بسیاری از جنبه های عملکردی و واقعیات طرح فدای جنبه های شکلی و انتزاعات ذهنی طراح گردد. البته ناگفته نماند که توانایی و مهارت طراح می تواند با به کارگیری همین ابزار، طرح خود را به یک شاهکار بی بدیل در معماری تبدیل نماید، اما از آنجا که چنین کاری از عهده ی کمتر معماری برمی آید، معمولا چنین فرآیندی با شکست مواجه می شود.

کلیدواژه ها

فرآیند طراحی، فرآیند جواب محور، اکسپرسیونیسم، اروسارینن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.