بررسی تناسبات موجود در بناهای مذهبی دوره قاجار در شهر تهران (مساجد ، مدارس و مسجد - مدرسه)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی معماری، شهرسازی، عمران، هنر و محیط زیست؛ افق های آینده، نگاه به گذشته
  • کد COI اختصاصی: ICAUCAE01_0334
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2233
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رضا روحی

استادیار گروه تاریخ وتمدن ملل اسلامی دانشگاه علوم اسلامی رضوی

طیبه روحی میرآبادی

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته معماری اسلامی دانشگاه امام رضا (ع)

چکیده

هنر اسلامی دارای آرایش و تناسب در اجزاست. این تناسب برای تنظیم و پیوستگی بخش های مختلف بنا لازم بوده و علاوه بر استحکام، باعث زیبایی بصری و هماهنگی در معماری بنا می گردد. به کار بردن تناسبات در هر جزء از بخش های مختلف یک بنا ، امری حیاتی در تناسبات معماری است. بررسی تناسبات بین طول صحن، ارتفاع گلدسته ها، ارتفاع ایوان و ارتفاع حجره های پیرامون صحن در معماری مساجد، مدارس و مسجد-مدرسه های دوره قاجار در تهران، نسبت هایی را به دست می دهد که از آن هماهنگی کامل بین اجزاء یک بنا به دست می آید. در این مقاله جدول هایی را برای هر یک از بناهای فوق الذکر تدوین شده و نسبت هایی را از آن ها به دست آورده ایم و پس از مقایسه و بررسی کردن نسبت های به دست آمده ، به این نتیجه رسیدیم که نسبت های بکار گرفته شده در معماری مسجد-مدرسه ها در واقع نسبتی است بین معماری مسجد، و معماری مدارس طراحی شده در این دوره، و علاوه برآن، کاربری مساجد و مدارس نیز در مسجد مدرسه ها تلفیق شده است .

کلیدواژه ها

هندسه، تناسب اجزا، مساجد، مدارس، مسجد مدرسه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.