بررسی آسیب پذیری شبکه حمل و نقل استان البرز و ارایه راهبردهای پدافند غیرعامل با استفاده از SWOT و GIS

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی معماری، شهرسازی، عمران، هنر و محیط زیست؛ افق های آینده، نگاه به گذشته
  • کد COI اختصاصی: ICAUCAE01_0283
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 796
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شریف مطوف

دکترای شهرسازی، استادیار گروه شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی

علیرضا عندلیب

دکترای شهرسازی، استادیار گروه معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

محمد زنگنه

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی منطقه ای، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی

چکیده

برنامه ریزی شهری و منطقه ای، با هدف توسعه انجام می گیرد و مخاطرات طبیعی و انسان ساخت، موانعی در راه توسعه هستند. جنگ یکی از این مخاطرات است که همواره همراه بشر بوده و در دهه های اخیر با ایجاد تعارض در منافع کشورها ابعاد گسترده تری یافته است. بنابراین پدافند غیرعامل به عنوان یک اقدام در مرحله پیش از بحران، با هدف کاهش آسیب پذیری زیرساخت ها می بایست در برنامه ریزی ها مد نظر قرار گیرد. شبکه راه های استان البرز با توجه به همجواری با تهران، مسیر ارتباطی بین پایتخت و استانهای شمالی و شمال غرب و همچنین مسیر ترانزیت به کشورهای همسایه شمال غرب می باشند علاوه برآن تمرکز بالای جمعیتی و صنعتی حول شبکه راه ها باعث ایجاد تهدید برای استان خواهد بود لذا برنامه ریزی برای کاهش آسیب پذیری این زیرساخت مهم در مواقع بحران و حفظ کارایی آن دارای اهمیت بالایی می باشد. در پژوهش حاضر به منظور شناخت معابر آسیب ذیر در برابر مخاطرات ابتدا شاخص های موثر بر آسیب پذیری تعیین و با استفاده از روش IHWP رتبه بندب شده و در محیط GIS نقشه های آسیب ذیری تهیه گردید. پس از آن با بکارگیری ابزار SWOT راهبردهایی جهت کاهش آسیب پذیری معابر تعریف و اولویت بندی شدند. نتایج پژوهش نشان داد بخش شرقی و مرکزی محور اصلی شرقی- غربی شبکه راه های استان آسیب پذیری بالایی در مقابل تهدیدات جنگی خواهد داشت. در عین حال مهمترین توانمندی و فرصت پیش رو نیز همان محور می باشد. لذا با تکمیل پروژه های در دست اجرا و برنامه ریزی شده جهت ایجاد محورهای موازی و همچنین مقاوم سازی پل ها و نابجایی برخی از کاربری ها، می توان به کاهش آسیب پذیری شبکه راه های استان البرز اقدام نمود.

کلیدواژه ها

شبکه حمل و نقل ، آسیب پذیری ، پدافند غیرعامل ، SWOT ، IHWP

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.