تغییر داستان از روایت کلامی فردوسی تا روایت تصویری نقاشی قهوه خانه ای

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی معماری، شهرسازی، عمران، هنر و محیط زیست؛ افق های آینده، نگاه به گذشته
  • کد COI اختصاصی: ICAUCAE01_0048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 331
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده فروزان

دانشجوی کارشناسی ارشد پژوهش هنر دانشکده هنر و معماری واحد تهران مرکز

مریم کامیار

استادیار ، گروه هنر و معماری، بنیاد دانشنامه نگاری ایران، تهران، ایران ، پژوهش هنر، دکتری

چکیده

علاقه ایرانیان به قهرمانان ملی و حفظ آنان همراه با مجموعه ای از کنش ها و واکنش های اجتماعی، سیاسی و مذهبی در جامعه و در برهه هایی از تاریخ ایران سبب به وجود آمدن تغییراتی در روایت های برگرفته از متن شاهنامه شده است که تاثیرات آن در تصویرگری های مربوطه دیده می شود. نقاشی قهوه خانه ای جایگاهی در بروز تغییراتی است که مخاطب را مورد اشاره قرار داده است. بررسی موردی تحقیق مورد نظر در مجلس مرگ بهمن است. روایت بهمن، در شاهنامه فردوسی با رویدادی طبیعی به انتها رسیده است، اما مجلس مرگ بهمن در نقاشی قهوه خانه ای موضوعی متفاوت پیدا می کند، در جدال با اژدها با همراهی آذربرزین به فرجامی ناگوار منتهی می شود. روش تحقیق به کار گرفته شده، مطالعه تطبیقی تاریخی به روش عرضی و طولی است. این پژوهش، نشان می دهد که نقاشی قهوه خانه ای متاثر از کلام نقالان و به فراخور نیاز مخاطب عام، مطابق با باورهایی که در اجتماع رایج بوده است ادبیات شفاهی را به شکلی منعطف، از گونه ای به گونه ی دیگر تغییر داده است. فرجام ناگوار بهمن بر حسب ناهنجاری های عملکردی اش که به قتل تابوی اجتماعی منجر شده است به گونه ای خشونت بار به انتها می رسد.

کلیدواژه ها

نقاشی قهوه خانه ای ، شاهنامه فردوسی ، نقالی ، مجلس مرگ بهمن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.