بازار تبریز نشانهای از نبوغ معماری بشر

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش هنر و صنعت در ساختمان عمران،معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: AICT01_142
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 933
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا ابراهیمی

مدرس دانشگاه فنی و حرفه ای منطقه یک کشوری، دانشکده فنی شماره یک تبریز

بهرنگ بهروزی

عضو هیات علمی دانشگاه فنی و حرفه ای منطقه یک کشوری، دانشکده فنی شماره یک تبریز

چکیده

بازار تبریز با اصو درهمپیوندی، ترتیب و آرایش خاص فضایی، هماهنگی کارکردهای اقتصادی و اجتماعی ، پیکربندی، نظم و ترتیب سازمانی، قانونمندی ساختاری و اندامهای آن به عنوان یکی از ارزندهترین بازارهایشهرهای ایران و کشورهای اسلامی معرفی شده است . این مجموعه تاریخی علیرغم این که در زمره آثار فاخر معماری ایرانی قرار دارد، تاکنون از برر سی های کافی در زمینه شناخت کیفیت و کمیت ساختار معماری آندر حوزه اتتماعی شهر بینصیب بوده است. در نو شتار حاضر، به منظور تبیین تاثیر سرمایه های اتتماعی social capital بر نحوه تکوین این مجموعه، به برخی از خلاهای علمی موتود در این زمینه با طرح پر سشی پا سخ داده شده ا ست: نمود تاثیر تعاملات اتتماعی در بستر فرهنگی و اقتصادی شهر ؛ بر سیر تحولات کالبدی بازار تبریز چگونه میباشد از آنجایی که این پرسش، در بستر تاریخی مطرح شده میباشد، از روش توصیفی تاریخی استفاده شده است. یافتهها حاکی از آن است که بازار تبریز همچون تمامی بازارهای قرون اولیه ی اسلام یکی از ارکان اصلی شهر مح سوب می شود و در مجاورت ارگ حکومتی، مسجد جامع و میدان اصلی شهر قرار دارد. اما این بازار نیزهمچون تمامی بازارها با کارکرد تجاری در ارتباط تنگاتنگ با امور سیاسی، فرهنگی و اتتماعی شهر می باشد. آنچه که این بازار را از سایر بازارهای شهرهای ایران مجزا می سازد، نبوغ بشر در طراحی عناصر محیطی) environment ( آن میباشد. این ویی ی منجر به عمق و شدت تاثیر این بازار در حیات سیاسی،اجتماعی، فرهنگی و تاریخی در سطوح مختلح محلی، ملی و بینالمللی و پایداری این کارکرد ها تا زما ن معاصر میباشد

کلیدواژه ها

مجموعه تاریخی بازار تبریز، سرمایههای اجتماعی، ساختار کالبدی، پایداری محیطی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.