بغداد و دمشق؛ واکاوی ریشه های شهرسازی اسلامی
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: دومین کنفرانس شهرسازی،مدیریت و توسعه شهری
- کد COI اختصاصی: UCONFKH02_093
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1192
نویسندگان
دانشگاه بوعلی سینا
چکیده
شهر را می توان محیطی برای تجلی هویت، جهانبینی و فرهنگسازندگان و ساکنین آن دانست. این مفهوم در طول دوران وسرزمین های مختلف با محیط های طبیعی و انسانی متفاوت تغییراتبسیاری به خود دیده است. در این پژوهش تلاش شده به ریشه یابیساختار شهری نخستین شهرهای اسلامی پرداخته شود. برای اینمنظور نگارنده ابتدا در یک بررسی اجمالی تعاریفی کلی از مفهومشهر و شاخصه ها و ارکان مهم یک شهر اسلامی ارایه داده است. درادامه تلاش شده تا در یک مطالعه تطبیقی به بررسی ساختارهای دوشهر دمشق و بغداد پرداخته شود. مشاهده می شود که تفاوت موجوددر ساختار شهرهای اسلامی ناشی از تفاوت های فرهنگی در مناطقتحت سلطه اعراب مسلمان است. عدم وجود یک ساختار شهریمشخص و پیشرفته در سرزمین اعراب پیروز، آنها را بر آن داشت تا ازشیوه های مترقی حکومت های مغلوب بهره بگیرند. این پژوهش درنهایت بر حفظ ارتباط ساختاری این دو شهر اسلامی با فضایفرهنگی که در آن قرار دارند، تاکید می کند؛ شهر اسلامی دمشقدقیقا در محل شهر رومی و با تاثیرپذیری از شاخصه های شهر رومیبنا شده و شهر اسلامی بغداد نزدیکی جغرافیایی و ارتباط تنگاتنگ بافرهنگ و شهرسازی ایرانی دارد. این پژوهش بنیادی است، رویکردتحلیلی تطبیقی و تاریخی دارد و روش داده اندوزی در آن اسنادی است.کلیدواژه ها
شهرسازی اسلامی، شهرسازی ایرانی، شهرسازی رومیمقالات مرتبط جدید
- بررسی علل وقوع و پیشگیری از سقوط در کارگاه های ساختمانی
- بررسی تاثیر جداسازهای لاستیکی بر پاسخ لرزهای مخازن مکعبی مایع
- بررسی تاثیر مقاومت فشاری بتن در پاسخ دینامیکی س د های بتنی وزنی با مطالعه ی موردی سد سفیدرود
- تاثیر طراحی شهری بر سلامت روان: تحلیل عناصر محیطی و رفاه شهروندان
- کاربرد فناوریهای هوشمند در بهینه سازی مدیریت و برنامه ریزی شهری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.