ارزیابی آسیب پذیری ساختمان های مذهبی شهر شیراز در هنگام وقوع بحران با استفاده از مدل AHP و GIS

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس شهرسازی،مدیریت و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: UCONFKH02_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 602
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی زارع

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج

فریده قربانی

کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد

عنایت الله رحیمی

دانشجوی دکتری شهرسازی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج

چکیده

اماکن فرهنگی و مذهبی علاوه بر اهمیت اسلامی و نقش های گوناگونمذهبی، سیاسی، اجتماعی و... به عنوان مکان های شلوغ و پر جمعیتهمواره در طول تاریخ، دارای تاریخچه ای قدیمی هستند. لذا چنانچهمشهود است به دلیل عمومیت داشتن این مکانها و اهمیت داشتن آنهادر بین مردم و قرارگیری اکثریت اماکن مذهبی در بافت های فرسوده بهدلیل فرسودگی بافت و سازه و استفاده از مصالحی ضعیف، هموارهدارای آسیب پذیری بالایی در مواقع بحران هستند. شهر شیراز نیز بهعنوان سومین شهر مذهبی کشور از این قاعده مستثنی نیست.ساختمان های فرهنگی و مذهبی می توانند در مواقع بحران به عنوانمکانی جهت اسکان دهی و انبار مواد غذایی و... مورد استفاده قرارگیرند. بنابراین بررسی میزان آسیب پذیری این مکانها در مواقع وقوعبحران و ارایه راهکارهایی به منظور کاهش آسیب پذیری از مهمتریناولویت های این پژوهشی می باشد. لذا در پژوهش حاضر با فرض براینکه به نظر می رسد در شهر شیراز، درصد بالایی از ساختمان هایفرهنگی و مذهبی در برابر وقوع بحران دارای آسیب پذیری بالاییهستند، به تحقیق در این زمینه پرداخته ایم. تحقیق حاضر با رویکردتوصیفی، تحلیلی، علی و پیمایشی به تدوین و توزیع پرسشنامه بینمکانهای مذهبی شیراز پرداخته و سپس با استفاده از فرآیند تحلیلسلسله مراتبی و به کمک نرم افزار (اکسپرت چویست) به رتبه بندیاین مکان ها براساس میزان آسیب پذیری در پنج سطح بسیار زیاد،زیاد، متوسط، کم و بسیار کم در مواقع بحران پرداخته و با استفاده از(جی آی اس) نقشه های مربوط تهیه گردید و همچنین با ارایهراهکارهایی سعی در کاهش میزان آسیب پذیری داشته است. نتایجپژوهش نشان می دهد که مراکز مذهبی امامزاده قاسم و فاطمه،امامزاده سید جعفر و بی بی نور، مساجد امام حسین و جولا و حسینیهعلی بن حسین و کردها آسیب پذیرترین و حسینیه ابوالفضل و حسینبن علی، مسجد علی بن حسین و علی ابن ابیطالب، امامزاده احمد بنموسی، علی بن حمزه پایدارترین مکان ها شناخته شدند.

کلیدواژه ها

برنامه ریزی، مدیریت بحران ، ساختمان های مذهبی، مدل ای اچ پی، شیراز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.