ارزیابی میزان آسیب پذیری مناطق شهری در مواقع بحرانی نمونه مورد مطالعه شهرداری منطقه یک مشهد

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: هشتمین اجلاس آسیایی جامعه ایمن و اولین اجلاس منطقه ای جامعه ایمن مشهد ۲۰۱۷
  • کد COI اختصاصی: SAFEMASHAD01_080
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 675
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدهاشم علوی نسب

مسیول دبیر خانه جامعه ایمن شهرداری منطقه یک

حسین رحیمی

معاون آموزشی و پژوهشی دانشگاه پیام نور استان خراسان رضوی

حسین بنایی منش

معاون فنی و اجرایی شهرداری منطقه یک

چکیده

در عصر جدید و در هزاره سوم بحران های طبیعی )از جمله سیل و زلزله( واقعیتی جدایی ناپذیر از زندگی انسان گردیده اند. گسترش جمعیت شهری در جهان و ایران اهمیت توجه به بحران ها و مدیریت آنها در بیش از بیش نموده است. وقوع انواع بحران در منطقهمی توان موجب بروز خسارت جانی و مالی فراوانی خواهد شد. منطقه یک شهردای مشهد از جمله مناطق پرتراکم شهر مشهد محسوب می شود که به دلیل نقش ارتباطی بین مناطق، تمرکز مراکز اداری، تجاری، درمانی از اهمیت ویژه در بین سایر مناطق شهریمشهد دارد. هدف از این پژوهش ارزیابی میزان آسیب پذیری منطقه یک شهرداری مشهد با توجه به شاخص های مدیریت بحران می باشد. از همین رو روش تحقیق مورد استفاده از نوع توصیفی تحلیلی می باشد و از روش های کتابخانه ای و میدانی جهت جمع آوریاطلاعات استفاده شده است. شاخص مورد نظر شامل شاخص های کالبدی فضایی، مدیریت امداد رسانی و انسان و فعالیت می باشد. - -همچنین جهت تعیین میزان اهمیت هر یک از شاخص ها از مدل تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد و با استفاده از روش همپوشانی وزنی در نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی اقدام به ارزیابی میزان آسیب پذیری منطقه یک شهرداری مشهد در هنگام وقوع بحران شد.نتایج حاصل از نشان دهنده آن است که منطقه یک به لحاظ آسیب پذیری در برابر بحران ها در شرایط مطلوبی می باشد و در بین شاخص کالبدی فضایی از اهمیت بیشتری نسبت به سایر شاخص ها برخودار می باشد

کلیدواژه ها

مدیریت بحران، بحران های طبیعی، تحلیل سلسله مراتبی، شهر مشهد؛ منطقه یک شهرداری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.