دعا درمانی (قرایت سوره فاتحه الکتاب و سوره توحید) و کیفیت زندگی در بیماران مولتیپل اسکروز (ام. اس)

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های میان رشته ای قرآن کریم، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IQS-1-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1001
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه مفتون

دانشیار، عضو هیات علمی، پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی

اکرم جهانگیر

مربی دانشگاه علوم پزشکی ارتش

ژیلا صدیقی

دانشیار، عضو هیات علمی، پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی

مژگان کاربخش

استادیار، عضو هیات علمی، گروه پزشکی اجتماعی دانشاه علوم پزشکی تهران

چکیده

قرآن کتاب آسمانی مسلمانان است که کل ابعاد حیات انسان را دربر می گیرد و طبیعتا درمان بیماری ها می تواند بعدی از ابعاد بیشمار آثار آیات قدسی قرآن باشد. حکیمیان مسلمان در درمان بیماران از آیات الهی استفاده می کرده اند و در متون مذهبی و اعتقادی مسلمانان بر تاثیرات درمانی فاتحه الکتاب و سوره توحید، تاکید شده است. بر اساس این مستندات مذهبی متقن و باور عمیق به این آیات الهی، تاثیر آیات فاتحه الکتاب و توحید بر 12 بیمار مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروز (Multiple sclerosisi) مطالعه شد. این پژوهش از نوع مطالعات مداخله ای بوده و نتایج قبل و بعد از مداخله مقایسه شده است. مداخله شامل قرایت سوره های فاتحه الکتاب و توحید برای بیماران و قراردادن دست های درمانگر بر سر بیمار و اعضاء درگیر بیماران به هنگام قرایت آیات مذکور بوده است. ارزیابی تاثیر مداخله بر بیماران بر اساس پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی ویژه این بیماران (ms Qol-54) انجام شد. نتایج این مطالعه نشان داد که بعد از مداخله، معیارهای سلامت جسمانی (P=0.04)، نشاط و شادابی (P=0.02) و مجموعه (خلاصه شده) سلامت جسمانی (P=0.01) در بیماران نسبت به قبل از مداخله دارای تفاوت معنی دار است. به طور کلی در صورت فراهم شدن زمینه مساعد جهت انجام گسترده تر این نوع پژوهش ها و بررسی کارایی این روش های درمانی، میتوان از کاربرد این شیوه ها در قلمرو درمان های طب مکمل سود جست.

کلیدواژه ها

سوره فاتحه الکتاب و سوره توحید، کیفیت زندگی، بیماری مولتیپل اسکلروز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.