تجزیه رشد ارزش محصولات کشاورزی استان گلستان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه راهبردهای توسعه روستایی، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_RDS-2-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 498
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشید اشراقی

استادیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

معصومه عالمیان

دانش آموخته کارشناسی ارشد اقتصاد کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

رامتین جولایی

استادیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

بخش کشاورزی در ایران از جایگاه و اهمیت خاصی برخوردار است. برای برنامه ریزی دقیق در بخش کشاورزی باید عوامل موثر بر رشد این بخش شناخته شوند. یکی از جنبه های رشد بخش کشاورزی ، رشد تولیدات در این بخش می باشد. در این تحقیق تلاش شده تا با رویکردی مناسب اجزای تشکیل دهنده این رشد برای محصولات منتخب استان گلستان که به عنوان یکی از قطب های مهم کشاورزی و دامپروری کشور محسوب می گردد،تجزیه و تحلیل شوند. بدین منظور، با استفاده از رویکردی ناپارامتری به نام روش تجزیه تکاثری و براساس داده های سری زمانی دهه های 70 و 80 محصولات کشاورزی استان گلستان، رشد ارزش این محصولات به رشد قیمت ،رشد سطح زیر کشتف رشد عملکرد و تغییر در الگوی کشت تفکیک شده و تاثیر هر کدام از این عوامل تعیین گردید.نتایج نشان داد رشد ارزش محصولات کشاورزی در استان گلستان معادل 16 درصد رشد متوسط سالانه بوده است،در حالی که ارزش محصولات مشابه در کشور رشد متوسط سالانه ی 18 درصدی را نشان داد. هر چند ارزش تولید محصولات کشاورزی طی دوره مورد مطالعه رشد مثبتی داشته است، اما عامل اصلی این رشد،افزایش قیمت می باشد. پس از این عامل ، مهم ترین عامل ایجاد رشد مذکور الگوی کشت بوده است . در مجموع این نتایج بیانگر عدم بهبود مناسب در رشد بهره وری زمین و نیز الگوی کشت منطقه بوده است.

کلیدواژه ها

استان گلستان، تجزیه تکاثری ، رشد کشاورزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.